Conceptuele nieuwbouw

Al meer dan 25 jaar is BAM Wonen voorloper en expert op het gebied van conceptuele nieuwbouw. Wat is er in die tijd veranderd en wat is hetzelfde gebleven? Bekijk hier hoe onze timmerman, coördinator en directeur de ontwikkelingen van afgelopen 25 jaar beleefd hebben.

 

 

De kracht van concept en variatie

Conceptueel bouwen betekent bouwen aan de hand van een volledig uitgewerkte referentiewoning met een gestandaardiseerd bouwproces. U profiteert zo van een snel en helder ontwikkeltraject, met continu inzicht in de bouwkosten. De woningen zijn duurzaam en comfortabel en u en de bewoners hebben veel keuzemogelijkheden om de woning naar wens in te vullen.

Uw grote voordelen: een scherpe prijs, een vlot ontwikkeltraject en volop keuzevrijheid voor u en uw bewoners. 


 

Waarom kiezen voor conceptueel bouwen? 

Helderheid over planning en prijs
Het bouwproces is tot in de puntjes uitgewerkt. Het gevolg: een bijzonder inzichtelijke planning en duidelijkheid over de prijs. U weet altijd precies wat er wanneer gaat gebeuren én hoeveel dat kost. 

Financieel aantrekkelijk
Conceptueel bouwen heeft flinke prijsvoordelen. Dankzij het werken vanuit een referentie zijn er minder ontwerp-, engineerings- en bouwkosten. Ook verloopt het uitgekiende proces zo (kosten)efficiënt mogelijk en blijven de faalkosten beperkt tot het minimum. 

Snelheid en efficiency
In een normaal bouwproces zijn er vaak verlies- of leegloopuren. Maar bij conceptueel bouwen is het tijdverlies minimaal tot nihil. Dankzij het bouwsteenprincipe sluiten de delen van het proces zo slim mogelijk op elkaar aan. Onze vaste, gespecialiseerde partners kennen dit bouwproces door en door. Alle benodigde kennis is al opgebouwd. Bij de bouw gaat de grootste aandacht dus naar de bijzonderheden die afwijken van de standaard.

De kennis die we met conceptueel bouwen opdoen, gebruiken we om onze concepten te verbeteren. Zo kunnen we steeds beter inspelen op de klantvraag of deze zelfs vóór zijn. 


 

BAM Referentiewoning en -appartement

De referentiewoning van BAM Wonen is een volledig uitgewerkte woning met een gestandaardiseerd bouwproces. In onze huidige referentiewoningen en -appartementen komt meer dan 25 jaar opgebouwde kennis en ervaring samen. De BAM-referentiewoning biedt een gemiddeld gezin alle ruimte, comfort en gebruiksvriendelijkheid die het kan wensen. De toekomstige bewoners hebben bovendien de mogelijkheden om te kiezen voor aantrekkelijk geprijsde opties op het gebied van ruimte, indeling, smaak en comfort. Wij helpen hen bij die keuze in ons unieke Homestudios experience center. Daar maken we samen met bewoners de reis van wensen naar wonen. 

 


 

BAM Wooncollectie 

Een goed voorbeeld van conceptueel bouwen is de BAM Wooncollectie: Bij deze manier van conceptueel bouwen bieden we drie populaire architectuurstijlen (bijvoorbeeld de jaren ’30 stijl) en acht woningtypes. Dat levert een nog betere prijs/kwaliteitverhouding op en een nog sneller voor- en bouwtraject.’ De BAM Wooncollectie voor nieuwbouw is het resultaat van 25 jaar ervaring in conceptueel bouwen en uitvoerig onderzoek onder bewoners naar hun woonwensen en -behoeften. De uitkomsten hebben we vertaald naar woonproducten die uitgaan van praktische indelingen, uitgevoerd in de meest gewilde architectuurstijlen.

De voordelen van de BAM Wooncollectie

•    Keuze uit 8 woningtypes
•    Keuze uit de 3 populairste architectuurstijlen
•    Gegarandeerde planning en projectprijs
•    Verkorte ontwikkeltijd van 3 jaar naar 6 maanden
•    Binnen 1 maand een volledig projectplan
•    Binnen 1 dag zijn projectkansen inzichtelijk, met haalbaarheidsstudie

Voor Timpaan en Altera heeft BAM Wonen 151 woningen uit de BAM Wooncollectie gerealiseerd in Utrecht. Samen bezoeken wij deze nieuwe wijk in Overvecht en kijken we in onderstaande video terug op de realisatie en de fijne samenwerking.

 

 

Lees meer over de BAM Wooncollectie


 

Nieuwbouw Concepten: vrijdag de sleutel, zaterdag verhuizen

BAM Wonen startte zo’n 25 jaar geleden met Nieuwbouw Concepten, toen onder de naam ‘Waarde en Riant’: een bouw- en ontwikkelingsproces waarbij het door grote efficiency mogelijk is om samen met vaste co-makers binnen negentig dagen een kwalitatief goede referentiewoning te bouwen. Vanaf het begin is BUVA als co-maker betrokken. “We werken vanaf het begin samen met BUVA”, zegt Dasja Wickenhagen, directeur Nieuwbouw Concepten bij BAM Wonen. “Dat geldt overigens ook voor diverse andere bedrijven, want we zijn zuinig op onze co-makers. Het grootste voordeel van zo’n langdurige relatie is dat je met elkaar aan iets kan bouwen. Lees hier het duo-interview van Cobouw met Marius van Zanten (BUVA) en Dasja Wickenhagen terug.

 


 

Conceptueel bouwen biedt oplossingen voor het verduurzamingsvraagstuk  

Over enkele jaren moet alle nieuwbouw energieneutraal of -leverend zijn. Met conceptueel bouwen zijn volop mogelijkheden om te voldoen aan zelfs de hoogste eisen voor duurzaamheid.

Aardgasloos
Veel van onze nieuwe woningen zijn aardgasloos. Voor de precieze uitwerking hiervan zijn allerlei opties. Warmte kan komen van diverse soorten warmtepompen, stadsverwarming (warmtenet) of restwarmte. Ook is er mechanische ventilatie met of zonder warmteterugwinning. Per project denken we mee over de beste keuzes.

Nul-op-de-meter
Een woning volgens het concept nul-op-de-meter (NOM) wekt zelf de energie op die de bewoners nodig hebben. Vaak is dit een aardgasloze woning met oplossingen als een warmtepomp, vloerverwarming, isolatie en slimme monitoring. Onze BAM Energiemodule is een mooi voorbeeld van een duurzame toepassing die we inzetten bij NOM-woningen in nieuwbouw of bestaande bouw.

BENG en ZEN
De norm voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG) vervangt vanaf 2021 de EPC-norm voor nieuwbouw. BENG stelt eisen aan de energiebehoefte van een woning, het primaire (fossiele) energieverbruik en het aandeel hernieuwbare energie. Een stapje verder gaan de criteria voor Zeer Energiezuinige Nieuwbouw (ZEN). Dat betekent bouwen volgens minimaal BENG, plus een uitstekende opleverkwaliteit qua energie en ventilatie, met de bewoner als uitgangpunt.

MVO
Tot slot: duurzaamheid draait om méér dan energieverbruik. Het gaat bijvoorbeeld ook om de inkoop van verantwoord geproduceerd materiaal, een schoon bouwproces en aandacht voor omgeving en natuur.