Renoveren tot nul-op-de-meter

Innovatie in de bouw draagt bij aan het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken. Bewust richten we ons hierbij vooral op innovaties die tot direct voordeel leiden voor bewoners en opdrachtgevers. Denk aan de nul-op-de-meterwoning: een woning die net zoveel of zelfs meer energie opwekt dan de bewoners nodig hebben. Met als resultaat: een comfortabele en betaalbare woning voor de bewoner en een gegarandeerd rendement voor de opdrachtgever.

Wat is nul-op-de-meter (NOM)?
NOM staat voor nul-op-de-meter en houdt in dat een woning over het hele jaar gezien net zoveel energie verbruikt als er lokaal op een duurzame manier minimaal wordt opgewekt. In veel gevallen wordt zelfs meer stroom geproduceerd dan er daadwerkelijk wordt verbruikt. Een nul-op-de-meterwoning heeft geen gasaansluiting, bewoners gaan de woning op een duurzame manier verwarmen. Met als resultaat: een comfortabele en betaalbare woning voor de bewoner en een gegarandeerd rendement voor de opdrachtgever.

NOM-Keur
Onze nul-op-de-meterwoning hebben we ontwikkeld in het kader van de samenwerking binnen de Stroomversnelling. We hebben er al zo’n 1200 gerealiseerd. Daarmee zijn we koploper. De ervaringen zijn erg positief: huurders verbruiken minder energie én de woning levert meer energie dan verwacht. Op basis van ervaringen van bewoners en informatie van data-analisten en energiebedrijven werken we continu aan het verbeteren van dit concept. Dat was één van de redenen dat we als eerste bouwer in Nederland uit handen van Kajsa Ollongren, Minister van Binnenlandse Zaken, het volledige NOM-keur ontvangen hebben. Hiermee zijn de kwaliteit en beloofde prestaties van de NOM-woningen officieel gegarandeerd.

Energieprestatievergoeding

De renovatie van woningen tot nul-op-de-meter wordt op een slimme manier betaald: na renovatie is de woning energieneutraal. De huurders hebben dus geen energierekening meer. Zij blijven echter een vergoeding betalen voor het verbruik van energie. In plaats van een energierekening te voldoen aan het energiebedrijf, betalen ze voortaan een energieprestatievergoeding aan de corporatie. Met dit geld wordt de renovatie gefinancierd.

De Stroomversnelling

BAM Wonen neemt deel aan het project de Stroomversnelling; een landelijk initiatief om woningen comfortabel en betaalbaar te maken. Het is een samenwerking tussen woningcorporaties en bouwers waarbij woonlasten gegarandeerd gelijk blijven. Het doel is om de komende jaren 111.000 huurwoningen tot nul-op-de-meter te renoveren, met gelijkblijvende woonlasten voor de huurder.


 

Een verandering van rollen waar we ons allebei heel prettig bij voelen

Marnette Vroegop, Conceptontwikkelaar Woonwaard