Isolatie, ventilatie en installaties

Een goed geïsoleerde woning geeft bewoners vooral meer wooncomfort. Een NOM-woning is makkelijker te verwarmen in de winter en blijft koeler in de zomer. Met de juiste ventilatie ontstaat een beter leefklimaat en minder last van schimmels, kook- en vochtige lucht. 

Met betere isolatie en ventilatie kunnen zonnepanelen in plaats van gas de woning en het water verwarmen. Zonder gasaansluiting draagt een NOM-woning ook bij aan Europese doelstellingen om minder fossiele brandstoffen te verbruiken en de uitstoot van CO2 te verkleinen.

Isolatie
Bij een NOM-woning plaatsen we geïsoleerde gevels met nieuwe kozijnen, ramen en deuren tegen de oude gevels aan. Alle ramen krijgen extra isolerend glas. Over het bestaande dak komt een nieuw geïsoleerd dak en wordt ook de kruipruimte geïsoleerd. Zo ontstaat een comfortabele woning.

Ventilatie 
Een NOM-woning heeft een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmte-terug-winning (WTW). Dit systeem voert altijd net zoveel schone lucht toe als het in de woning afzuigt, zonder dat er koude lucht de woning wordt ingeblazen. In de keuken, badkamer en het toilet wordt vervuilde en/of vochtige lucht afgezogen en in de slaap- en woonkamer wordt verse lucht toegevoerd.

Installaties
Alle installaties om de NOM-woning draaiend te houden, bevinden zich in een ‘energiemodule’. Deze kast met installaties wordt geplaatst in de achtertuin van de woning. De bestaande cv-ketel of boiler wordt verwijderd. De energiezuinige luchtwater-warmtepomp uit de energiemodule zorgt voor de verwarming en warm (tap)water. De installatie in de energiemodule wordt gekoppeld aan de leidingen van de bestaande radiatoren. 
 
Een NOM-woning krijgt ook zonnepanelen op het dak. In de meterkast wordt de elektriciteitsmeter vervangen door een slimme meter. De slimme meter maakt het terugleveren van stroom aan een energiemaatschappij mogelijk. Tegelijkertijd wordt het aantal groepen in de meterkast geschikt gemaakt voor de nieuwe installaties en worden de elektrische installaties gecontroleerd.

Een energiezuinig huis geeft energie

Bewoners merken dat hun wooncomfort toeneemt na verduurzamen. Dat blijkt ook uit de rapportcijfers die bewoners van onze projecten hun woningen gaven voor en na de verduurzaming: van gemiddeld een 6,3 voor onze werkzaamheden naar gemiddeld een 8,3 na de renovatie. Dat beeld bevestigt ook de GPR Gebouw-module Gezond die binnenklimaatcriteria voor en na aanpassingen weegt. 

In Klazienaveen hebben we 71 woningen van het gas afgehaald en verduurzaamd. Specifiek hebben we ook gekeken: wat doet dat nou met het binnenklimaat? Wat ervaren bewoners? In deze video vertellen productontwikkelaar Rolien en bewoner Hendry over het binnenklimaatonderzoek in de NOM-woningen.