Houtbouw

De volgende stap in duurzame woningbouw

Houtbouw wordt door de overheid en onze opdrachtgevers steeds vaker als een van de duurzaamheidscriteria meegegeven. En dat is niet zo vreemd. Volgens maatschappelijke organisaties vervult houtbouw een belangrijke rol in het verduurzamen van onze woningbouw. Tijdens de groeifase van hout slaan bomen CO2 op en daarnaast is hout zelf licht, herbruikbaar en circulair toepasbaar. In veel delen van de wereld wordt al jaren-, soms zelfs eeuwenlang met hout gebouwd. Het voorkomt het gebruik van steen en beton, die voor een hoge CO2-uitstoot zorgen. Natuurlijk is het belangrijk om verantwoord met de grondstof om te gaan. BAM Wonen werkt al sinds 2008 uitsluitend met gecertificeerd hout en is al jaren in de bovenste regionen van de Forest50 te vinden. BAM ontwikkelt eigen houtbouwconcepten en gebruikt daarvoor duurzaam hout. BAM Wonen ziet duurzaamheid als een belangrijk maatschappelijk thema en zet met houtbouw via zorgvuldig geselecteerde materialen en processen de volgende stap naar toekomstbestendig bouwen.

BAM MIX LAP winnen tender WeideWald Doetinchem 3

Met duurzaam houten woningconcept Flow snel duurzame en betaalbare nieuwbouw realiseren
Hoe bouwen we snel duurzame en betaalbare woningen? Dat is de vraag die centraal staat in de bouwopgave. Daarom hebben we een nieuw duurzaam woningconcept ontwikkeld: Flow.  Een concept dat voldoet aan de eisen van vandaag en morgen. En dan met name op de vier punten: duurzaamheid, betaalbaarheid, welzijn en ontwerpvrijheid. Flow is een duurzame woning die snel en betaalbaar kan worden gerealiseerd. Het woonconcept heeft hout als duurzame basis en wordt off-site gebouwd. Met de combinatie van duurzaamheid, industrialisatie en digitalisering gaan wij verder dan bouwen met hout alleen; het borgt de betaalbaarheid van de woning. Het welzijn van de toekomstige bewoner staat bij Flow centraal. Daarnaast kunnen door de ongekende ontwerpvrijheid veel verschillende woningtypen en verschijningsvormen worden gebouwd. Het resultaat: snel en op grote schaal duurzame woningen realiseren, met een grote verscheidenheid, waarin mensen zich prettig voelen. Daar zijn corporaties, ontwikkelaars en beleggers mee geholpen, maar de toekomstige bewoner is er zeker ook mee geholpen. Voor meer informatie over Flow of voor het maken van een afspraak, bezoek ons op bamflow.nl.

Gestapelde houtbouw
Het is belangrijk om, ondanks praktische en financiële uitdagingen, te kijken naar wat er nu mogelijk is. Stap voor stap op weg naar een volledig circulaire bouwsector. Zo zijn wij samen met woonstichting ‘thuis een project gestart om een zo duurzaam en circulair mogelijk appartementencomplex te maken in Veldhoven. Er komen 56 appartementen voor huurders die duurzaam willen wonen en leven. Vanaf de initiatiefase en de eerste penstreek is hier rekening mee houden. Het gebouw van vijf woonlagen krijgt een houten draagconstructie (kolommen-balkenstructuur) en wordt voorzien van biobased isolatie en circulaire gevelelementen. Het gebouw is demontabel ontworpen, zodat elementen en grondstoffen later weer elders kunnen worden ingezet en er zo veel mogelijk restwaarde overblijft. Een intensieve samenwerking in de hele keten. De opgedane kennis biedt weer nieuwe kansen voor volgende projecten en innovaties. Zie ook onze samenwerking met Staatsbosbeheer om van restmateriaal dat overblijft door natuurbeheer nieuwe plaatmaterialen te maken die we weer willen toepassen in onze houten woningen. Ons motto: ‘Begin klein, maar denk groot.’

Vooroordelen houtbouw:
Waarom bouwen in hout? Is dat niet veel minder duurzaam? Dit en vele andere, vaak onterechte, aannames over houtbouw vind je in onze FAQ op bamflow.nl terug. 

In het kort

  • Houtbouw speelt een belangrijke rol in het verduurzamen van onze woningbouw
  • BAM ontwikkelt eigen houtbouwconcepten en gebruikt daarvoor duurzaam hout
  • Zowel grondgebonden als gestapeld 

Case: Gestapelde houtbouw in Veldhoven voor woonstichting ‘thuis

In Veldhoven hebben we voor Woonstichting ‘thuis een portiekflat met 28 appartementen vervangen door een circulair gebouwd appartementengebouw. Daarin zijn 56 sociale huurappartementen gebouwd, speciaal voor kleine huishoudens. Het gebouw heeft een houten draagconstructie met een houten buitengevel en heel veel groen. Ook de buitenruimte is groen ingericht.

Lees meer