Renoveren: verduurzamen van de bestaande woningvoorraad

Elke dag zijn wij bezig met het renoveren en verduurzamen van de woningvoorraad van Nederland. Maar welke mogelijkheden bieden we woningcorporaties en beleggers om bestaande huurwoningen comfortabel en energiezuinig te maken? En hoe combineren wij dit met de reguliere onderhoudswerkzaamheden? Wij bieden u twee smaken: of we verduurzamen uw bezit op maat, als u zelf een oplossing voorschrijft. Of we verduurzamen uw bezit met onze concepten, als onze oplossing u aanspreekt. Het spreekt in ieder geval de huurders aan, blijkt uit de 8,2 voor de bewonerstevredenheid. Welke optie u ook kiest, verduurzamen geeft energie. En wanneer u met de vernieuwde Energieprestatievergoeding (EPV 2.0) verduurzaamt, is de business case een stuk gunstiger. U blij, de bewoner blij.

Bij BAM Wonen verduurzamen we jaarlijks duizenden huurwoningen. Zowel rijwoningen als portiek- en galerijflats geven we een upgrade met schilrenovaties of gasloze oplossingen, zoals nul-op-de-meter, all-electric of met een aansluiting op een warmtenet. Sinds oktober 2023 doen wij dit ook met EPV 2.0. We verduurzamen steeds sneller, slimmer en efficiënter.

Bij BAM Wonen zetten we drones in voor de technische opname. Zonder gedoe voor bewoners en uiterst nauwkeurig controleren we vroegtijdig de staat van de woningen en meten we digitaal in. Daarnaast komen we tot innovatieve oplossingen, zoals Fits; de variabele aanpak in de energietransitie. Door het digitaal inmeten, kunt u een weloverwogen keuze voor een afzonderlijke Fits maken. Het grote voordeel is zodra wij de woningen compleet in een 3D model hebben staan, dat we dan de planvorming digitaal kunnen doen en dus niet elke keer langs hoeven bij de bewoners omdat we bepaalde informatie nodig hebben. Het doel is namelijk: een duurzame toekomst en tevreden bewoners.

Onze digitale aanpak versnelt zowel de voorbereiding als de productie van uw verduurzamingsopgave. Traditioneel meten is tijdrovend en gevoelig voor vergissingen. Ook met onze smartphones kunnen we 3D inscannen. Digitale en nauwkeurige meetgegevens verwerken we ‘file-to-factory’ voor het fabriceren van bijvoorbeeld nieuwe kozijnen.

Verduurzaming Steenwijk Fits

Vernieuwde Energieprestatievergoeding: EPV 2.0
Op 1 oktober 2023 is de vernieuwde Energieprestatievergoeding ingegaan; beter bekend als EPV 2.0. EPV 2.0 is aangepast aan de geldende normen om de energieprestatie van gebouwen vast te stellen, de monitoringseisen zijn vereenvoudigd en de regeling is nu bij meer woningtypen toepasbaar, zoals hoogbouw. EPV 2.0 zorgt voor een betere business case omdat er daadwerkelijk meer cashflow richting corporaties gaat. Corporaties die niet enkel naar gasloos verduurzamen, maar ook andere duurzaamheidsmaatregelen (bijv. circulair en natuurinclusief) treffen, hebben dus meer bestedingsruimte. De bewoner betaalt u namelijk de Energieprestatievergoeding in plaats van de gasrekening van de energieleverancier. De bewoner blijft per saldo evenveel betalen, maar krijgt een betere, energiezuinigere en toekomstbestendigere woning. Bewoners ervaren meer woongenot en zij krijgen maar één keer te maken met een verbouwperiode. En comfortabel wonen, geeft een tevreden bewoner.

Tevreden bewoners
Zonder een goede samenwerking met en enthousiasme van bewoners is een goedlopende renovatie niet te realiseren. Immers, 70% bewonersparticipatie is verplicht. Bewoners zijn de groep die het meeste merken van het verduurzamen van de woning en uiteindelijk ook hiervan de vruchten plukken. Daarom is het niet meer dan logisch dat we hen intensief betrekken bij projecten. We luisteren goed naar wat bewoners te zeggen hebben. Zij kennen het huis en de buurt als geen ander. Hoe beter bewoners worden meegenomen in het gehele proces, hoe hoger de kwaliteit van de plannen en hoe meer draagvlak er ontstaat voor het verduurzamen van de woning.

Verduurzamingsopgave
Hoe kunt u uw woningportefeuille op een rendabele manier verduurzamen? Daar heeft BAM Wonen een antwoord op. Wij hebben een whitepaper opgesteld, waarin we uitleggen hoe u de bestaande woningvoorraad kunt verduurzamen. U kunt de verduurzamingsinvesteringen eerder of sneller terugverdienen en tegelijkertijd voor bewoners het wooncomfort verhogen en hun energieverbruik verlagen. Download hier ons whitepaper “De bestaande woningvoorraad verduurzamen. Hoe doe je dat?”

Interesse in een vrijblijvend gesprek over de renovatie- en verduurzamingsmogelijkheden? 
Neem dan contact op met Henry Jongerden: +31 6 31 00 71 76 – henry.jongerden@bam.com of Tom Stolker: +31 6 52 75 70 87 - tom.stolker@bam.com

In het kort 

  • Renoveren en verduurzamen van uw woningen in bewoonde staat
  • Hoge bewonersparticipatie en -tevredenheid 
  • Verduurzamen is rendabel, zeker met EPV 2.0
     

Case: Sociale huurwoningen naar nul-op-de-meter in Steenwijk 
In opdracht van Woonconcept verduurzaamt BAM Wonen 19 sociale huurwoningen uit begin jaren zeventig naar nul-op-de-meter (NOM) in Steenwijk. De sociale huurwoningen worden niet alleen energieneutraal en gasloos, maar ook zo aangepast dat bewoners er zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Voor de bewoners levert de verduurzaming naar NOM een comfortabele woning op met een gezond binnenklimaat. Voor betaalbare en gelijkblijvende woonlasten vraagt Woonconcept haar huurders om een energieprestatievergoeding (EPV). Meer weten over dit project? Klik dan hier.