Minister Blok opent De Entree in Leiderdorp

27 juni 2016 13:40 - BAM Wonen bv

Op dinsdag 5 juli opent Stef Blok, minister voor Wonen en Rijksdienst, het appartementencomplex De Entree in Leiderdorp. Transformaties van kantoren is een belangrijk agendapunt van minister Blok. Van de ruim 49 miljoen m² kantoorruimte in Nederland staat 7,5 miljoen m² leeg; dat is vijftien procent van alle kantoren. Daar staat tegenover dat in veel gemeenten vraag is naar woonruimte.

Een deel van de leegstaande kantoren kan daarvoor worden benut. De Entree is een geslaagd voorbeeld daarvan.

In het bijzijn van o.a. de huurdersorganisaties, college van B&W Leiderdorp, de gemeenteraad Leiderdorp en Zoeterwoude zullen Rijnhart Wonen, Gemiva-SVG Groep en BAM Woningbouw met trots terugblikken op dit bijzondere transformatieproject. Het gebouw bestaat uit 33 sociale huurwoningen, 20 zorgwoningen en een activiteitencentrum. Vanuit Gemiva zal locatiemanager Anneke Bezuijen samen met een bewoner toelichten wat de kracht van deze combinatie is. Leendert den Heijer (regiodirecteur BAM Woningbouw Zuidwest) vertelt over de complexiteit van dit bouwproject en Jan de Vries (directeur-bestuurder Rijnhart Wonen) legt uit waarom het belangrijk is dat woonkansen als De Entree gecreëerd worden.

Minister Blok vindt leegstand verspilling van ruimte en kapitaal. Doodse plekken in wijken, steden en bedrijvenparken moeten voorkomen worden. De minister beseft dat een transformatie de nodige voeten in aarde heeft. Toch roept hij spelers op de woningmarkt op om hun creativiteit, kennis en kunde in te zetten. Hiervoor is het ‘Expertteam Kantoortransformatie’ opgericht. Deskundigen van dit team kunnen de betrokkenen helpen met bijvoorbeeld het toepassen van bouwkundige wetten en regels, de financiering en de projectorganisatie. Het Rijk heeft voor De Entree een bijdrage geleverd van € 330.000,-.

De belangstelling voor de 33 sociale huurwoningen van De Entree in Leiderdorp was overweldigend. Zowel jong als oud zijn zeer te spreken over De Entree en ook de combinatie met de twintig bewoners van Gemiva wordt goed ontvangen. De woningen zijn, met een maximale huurprijs van € 599,- per maand, door Rijnhart Wonen bewust betaalbaar gehouden. Met meer dan elfhonderd reacties laat De Entree zien dat er een enorme behoefte is aan sociale, betaalbare huurwoningen. In de besloten bijeenkomst op dinsdag 5 juli zal minister Blok De Entree feestelijk openen.