Uniek in Nederland

12 september 2016 13:50 - BAM Wonen bv

Ketenpartners Woonstichting ’thuis, NBArchitecten en BAM Woningbouw realiseren als eerste in Nederland Nul Op de Meter appartementen in een gebouw met 5 verdiepingen. Om alle huishoudens te voorzien van elektra zijn alleen zonnepanelen op het dak niet voldoende. Het bijzondere bij dit project is dat ook de gevels worden bekleed met zonnepanelen.

Nul Op de Meter

De appartementen worden Nul Op de Meter. Dat betekent bij deze appartementen dat met zonnepanelen genoeg energie wordt opgewekt voor dagelijks gebruik. Het gaat om energie voor warmte in de woningen, het verwarmen van water en elektra voor huishoudelijke apparaten. 

Duurzaamheid

De nieuwbouw komt in plaats van bestaande bouw. “De flatgebouwen die er nu staan zijn verouderd, hebben geen lift en zijn energetisch van slechte kwaliteit” vertelt Anita Dahmen, gebiedsregisseur bij ’thuis. “We zijn ongelooflijk trots dat we deze pilot van Nul Op de Meter appartementen kunnen realiseren en op deze wijze in de regio ervaring op kunnen doen met deze vernieuwende technieken. We zijn niet voor niets een corporatie in Brainport Eindhoven. Tegelijkertijd geven we met dit project invulling aan onze duurzaamheidsambitie: een duurzaam ’thuis in 2035.”“Vernieuwende technieken zoals de nieuwste generatie dunne film panelen die we hier gaan gebruiken,” vult Harold van de Ven van NBArchitecten aan. “Ze zijn in alle kleuren en formaten te krijgen. Wij kiezen matte zwarte panelen met RVS profielen en leggen daarmee de link naar de geëlektrificeerde auto-industrie. Met de toepassing van deze dunne film panelen worden de gebouwen een soort energiecentrales.”BetaalbaarheidDe projectkosten zijn hoger, maar deze worden niet volledig doorberekend aan de bewoners waardoor ze beschikbaar blijven voor mensen met een laag inkomen. De in totaal 48 appartementen worden een mix van een- en tweepersoons huurappartementen bestemd voor mensen die in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Ketensamenwerking

thuis heeft bewust gekozen om dit project in ketensamenwerking uit te voeren. Voor deze innovatieve opgave zijn NBArchitecten en BAM Woningbouw, duurzaamheidskoplopers in Nederland, ingeschakeld. Partijen hebben vanaf het begin samen aan tafel, als ware het één bedrijf, het project integraal ontwikkeld. Peter Poell van BAM Woningbouw geeft aan: “Door op deze manier samen te werken, hebben we onze denkkracht gebundeld en maximaal van ieders expertise en creativiteit kunnen profiteren.”

Planning 

De bestaande flats aan de Willem de Zwijgerweg (85 t/m 203) in Best worden dit jaar nog gesloopt. Begin 2017 start de bouw en als alles volgens planning verloopt wordt de nieuwbouw begin 2018 opgeleverd.

Woonstichting ’thuis’

Thuis is een Woonstichting met ruim 10.000 woningen in de gemeenten Best, Son en Breugel, Eindhoven, Veldhoven en Waalre. Het bieden van duurzame, betaalbare woningen staat bij ons centraal. Voor duurzaamheid werken wij vanuit de principes van The Natural Step. Ons doel is een duurzaam ’thuis in 2035. Kijk voor meer informatie over ’thuis en haar duurzaamheidsambities op www.mijn-thuis.nl/Over-thuis/Duurzaamheid 

NBArchitecten

NBArchitecten, voorheen bekend als Best Architecten, focust zich volledig op Nul op de Meter gebouwen en omgeving. De zorg voor mens en samenleving staan daarbij centraal. Het inzetten van de waarde van de energierekening maakt het mogelijk om de duurzame investering betaalbaar te maken. Tevens gaan thema’s als comfort, trots en esthetiek er fors op vooruit. Kijk voor meer informatie op www.NBArchitecten.nl