Portaal en BAM verduurzamen 70 woningen naar nul-op-de-meter in Soest

Portaal en BAM verduurzamen 70 woningen naar nul-op-de-meter in Soest

In het verlengde van het initiatief De Stroomversnelling verduurzamen Portaal en BAM zeventig bestaande woningen naar nul-op-de-meter in de Schilderswijk van Soest. De huurwoningen uit de jaren zestig worden in bewoonde staat heel goed geïsoleerd en krijgen nieuwe, zuinige installaties. Voor bewoners resulteert de renovatie in comfortabele en veilige woningen met een nieuwe uitstraling tegen dezelfde woonlasten.

De renovatie naar nul-op-de-meter (NOM) maakt de woningen in Soest energiezuinig en gasloos. Voortaan voorzien zonnepanelen, een warmtepomp en een warmte-terugwin-installatie de woning van warmte en elektra. De installaties van de NOM-woning zorgen ervoor dat (over het jaar gezien) minimaal zoveel energie duurzaam wordt opgewekt als een huishouden normaliter gebruikt. Het product van BAM voldoet aan zowel Politiekeurmerk Veilig Wonen als het NOM-Keur en heeft zich reeds in meer dan vierhonderd woningen bewezen.

Intensieve samenwerking met bewonerscommissie

Bij wet is geregeld dat verduurzaming alleen plaats kan vinden als er voldoende draagvlak onder de bestaande huurders is. In Soest hebben Portaal en BAM intensief samengewerkt met de bewonerscommissie en het Vereniging Huurders Overleg Soest. Met als resultaat dat meer dan 75% van de huishoudens heeft ingestemd met de renovatie naar nul-op-de-meter.

Esthetische vernieuwing

Tegen de oude gevels plaatst BAM een nieuwe gevel die bestaat uit een isolatiepakket en steenstrips. Over het bestaande dak komt een nieuw geïsoleerd dak met geïntegreerde zonnepanelen.



Planning

Voor de realisatie van de NOM-woningen in Soest werkt BAM samen met haar co-makers. De werkzaamheden zijn gestart en BAM verwacht het project in het voorjaar van 2018 op te leveren. Vervolgens neemt BAM de woningen voor een periode van veertig jaar in onderhoud en garandeert gedurende die periode tevens de energieopwekking.

Deel op social media