GroenWest en BAM Wonen verduurzamen 39 woningen naar nul-op-de-meter in Woerden

GroenWest en BAM Wonen verduurzamen 39 woningen naar nul-op-de-meter in Woerden

Woningcorporatie GroenWest en BAM Wonen koppelen in het Schilderskwartier van Woerden 39 huurwoningen los van het gas en transformeren de woningen uit de jaren zestig naar nul-op-de-meter. De bewoners hebben ingestemd met de werkzaamheden om hun woning in bewoonde staat heel goed te isoleren en te voorzien van nieuwe, zuinige installaties inclusief zonnepanelen. Het motto van de woningverbetering in Woerden is ‘Opgewekt wonen’ omdat het project resulteert in comfortabele, energiezuinige woningen met gelijkblijvende woonlasten voor de bewoners.

De transformatie naar nul-op-de-meter (NOM) maakt de woningen in Woerden gasloos en energiezuinig. Hiervoor wordt het volledige dakoppervlak benut met zonnepanelen. Een warmtepomp en warmte-terug-wininstallatie voorzien de woning van warmte. Deze installaties zorgen ervoor dat er in de NOM-woning (over het jaar gezien) meer energie duurzaam wordt opgewekt dan een huishouden normaliter gebruikt. Het product van BAM Wonen voldoet aan het NOM-Keur en heeft zich reeds in meer dan 400 woningen bewezen. Bewoners van deze NOM-woningen ervaren veel wooncomfort en leven energiezuiniger dan voor de transformatie.

De NOM-woningen in Woerden vernieuwen het straatbeeld aan de Gebroeders Marisstraat en Jan Steenstraat. Naar een ontwerp van architect Benedict Kraus krijgt het gevelbeeld een gemêleerde, warme kleurstelling. Tussen de voordeuren van de gespiegelde woningen past een gecombineerde energiemodule: twee slimme installatiekasten waarin zich de installaties per woning bevinden. De ruime overstek van het nieuwe dak met geïntegreerde zonnepanelen draagt bij aan de elegante uitstraling van het vernieuwde woningblok.

De werkzaamheden zijn gestart en BAM Wonen verwacht het project in het voorjaar van 2018 op te leveren. Voor de realisatie van de NOM-woningen in Woerden werkt BAM Wonen samen met haar co-makers. Eveneens betrokken bij de ontwikkeling en realisatie zijn diverse specialismen van BAM Bouw en Techniek. Zoals BAM FM die de woningen voor een periode van veertig jaar in onderhoud neemt en gedurende die periode tevens de energieopwekking garandeert.

Deel op social media