De Willem en de Zwijger genomineerd voor Meest Duurzame Project door Cobouw

De eerste nul-op-de-meterappartementen met vijf woonlagen 'De Willem en de Zwijger' zijn genomineerd voor Meest Duurzame Project! We staan met dit innovatieve project in de top drie van de Cobouw Awards. Een nominatie is natuurlijk al een mooie prestatie maar om deze award te kunnen winnen, hebben we jouw hulp nodig. Breng je stem uit via de website van Cobouw en misschien slepen we de titel Meest Duurzame Project in de wacht tijdens de uitreiking op 21 november 2018.

Wat is er zo bijzonder en duurzaam aan dit project? NOM-woningen zijn inmiddels gelukkig niet zo bijzonder meer, maar NOM-appartementen zijn zeldzaam, zeker als het sociale huurwoningen zijn waarbij bijzondere aandacht is besteed aan een circulair ontwerp, aan regenwatergebruik en aan biodiversiteit.

‘De Willem’ en ‘De Zwijger’ in Best voorzien zelf in alle energie die nodig is. Hiervoor zijn niet alleen zonnepanelen op het dak geplaatst maar ook zonnepanelen bevestigd op de speciaal hiervoor ontworpen gevels. Hiermee wordt genoeg energie opgewekt voor onder andere warmte in de woningen, het verwarmen van water en elektra voor huishoudelijk gebruik. Door naast het dak ook de gevel van dunne film zonnepanelen te voorzien, zijn we erin geslaagd om beide complexen compleet NOM te krijgen.

Alle 48 woningen worden gemonitord conform NOM-keur. De hemelwaterafvoeren zijn niet rechtstreeks op het riool aangesloten maar op een wadi om het gemeenteriool te ontlasten bij flinke regenbuien. Ook zijn alle appartementen van individuele warmtepompen met bodemlussen, balansventilatie en een individuele omvormer voorzien.

Met de oplevering afgelopen juli, hebben 48 huishoudens een geweldige gasloze woning, die compleet in eigen energieverbruik voorziet. Klaar voor de toekomst. Tot slot bieden ‘de Willem’ en ‘de Zwijger’ ook nog een thuis aan gierzwaluwen, die door geïntegreerde nestkasten kunnen verblijven in de complexen. 

Het ontwerp is van NB Architecten uit Best. Zij hebben specifieke kennis over PV-panelen en de techniek daarachter. Woonstichting ’thuis (duurzaamste wooncorporatie van Nederland) had twee bestaande portieketage flats die in slechte staat verkeerden. Zij hebben ons gevraagd mee te denken hoe deze complexen aangepakt konden worden. Met als gezamenlijk resultaat de eerste vijflaags NOM-appartementencomplexen in Nederland.

Wil jij ook dat we met De Willem en de Zwijger de Cobouw Award voor Meest Duurzame Project winnen? Breng dan je stem uit!

Deel op social media