Toepassing duurzaam hout door BAM Wonen doorbreekt grens van 99%

Toepassing duurzaam hout door BAM Wonen doorbreekt grens van 99%

Alle BAM-bedrijven in Nederland hebben in 2018 gezamenlijk 98,7% duurzaam geproduceerd hout toegepast in hun projecten, zo bleek onlangs uit de uitvraag van de BAM-groep onder de grootste houtleveranciers. Bij BAM Wonen ligt dit percentage met 99,2% zelfs nog iets hoger. Een mooi resultaat zo stelt Peter Gijsen, duurzaam hout coördinator van BAM Bouw en Vastgoed. Het gaat om een verbetering met 2% t.o.v. de meting eind 2017.

De toepassing van uitsluitend hout uit duurzaam beheerde bossen met het FSC of PEFC-keurmerk is belangrijk omdat deze bossen beschermd worden met optimaal behoud van biodiversiteit en rechten van de lokale bevolking. Ontbossing in met name de tropen draagt voor 15% bij aan het wereldwijde broeikaseffect.

Hout blijft een belangrijk materiaal in de bouw. Hout is op vele manieren toepasbaar en hernieuwbaar. Bovendien leggen bomen CO2 vast. Ter illustratie: in 2017 gebruikten wij bijna 6.000 m3 hout. Daarmee is circa 5.500 ton CO2 opgenomen en vastgelegd, veel meer dan de jaarlijkse uitstoot door BAM Wonen zelf (4.000 ton).

Zo op het oog is er weinig meer te wensen stelt Peter Gijsen: “Toch moeten we als organisatie pas tevreden zijn als er 100% duurzaam hout wordt toegepast. Niet alleen voor hout dat achterblijft in de woning, maar ook voor tijdelijk hout en al het hout dat voor de afwerking en inrichting van een door BAM gebouwde woning wordt geleverd. De toepassing van niet-duurzaam hout is simpelweg niet meer acceptabel.”

Een belangrijke graadmeter in het duurzaam gebruik van hout is de score in de jaarlijkse Forest50 benchmark, waarbij de vijftig grootste bouwbedrijven in Nederland langs de duurzaam hout meetlat worden gelegd. Na een eerste plaats voor BAM in 2016 en 2017, bleef BAM dit jaar steken op een 5e plaats. Dit had onder andere te maken met een wijziging in de criteria waarbij de toepassing van minder bekende tropische hardhoutsoorten extra werd beloond. Daarnaast zijn veel andere bouwers ook bewust bezig met het gebruik van duurzaam hout, dus de scores liggen dicht bij elkaar. Gijsen: “Gelukkig zijn veel bouwers net als wij heel bewust bezig met het toepassen van duurzaam hout. Mede daarom ligt de uitslag dit jaar zo dicht bij elkaar en kan het gebeuren dat je van plek 1 naar plek 5 zakt, terwijl je nog steeds zo dicht tegen de 100% aan zit. Het geeft ons een mooi extra doel om met BAM volgend jaar weer op plek één terecht te komen.”

Deel op social media