Knallend startsein voor bouw 251 woningen in Amsterdam Noord

9 februari 2018 13:42

Met een goede knal gaven Coby van Berkum, Voorzitter dagelijks bestuur Stadsdeel Noord, Birgitte de Maar, bestuurder Rochdale en Peter Heuvelink, directeur AM Noordwest vorige week het startsein voor de bouw van 251 woningen aan het Banneplein in Amsterdam Noord. Ontwikkelcombinatie Banne Binnen CV, een samenwerkingsverband van Rochdale en gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en uitvoerder BAM Wonen gaan de klus samen klaren.

Het plan Banneplein bestaat uit koopwoningen (149 appartementen en 26 stadswoningen) en voor woningstichting Rochdale 76 sociale huurappartementen. In totaal komen er in de Banne 251 koop- en huurwoningen en 101 parkeerplaatsen bij. De realisatie van de 76 sociale huurwoningen past binnen het beleid van de gemeente Amsterdam en woningstichting Rochdale en het streven naar gemengde wijken, waar alle typen huishoudens, jong en oud en verschillende inkomensgroepen, met elkaar leven.

Ingrijpende vernieuwing

Het Banneplein vormt de afsluiting van een ambitieuze vernieuwingsoperatie waarmee De Banne weer klaar is voor de toekomst. De buurt werd gebouwd in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Omdat de leefbaarheid hier onder druk kwam te staan, is een intensief traject van plannen maken gestart. Als eerste werd in 2013 een nieuw winkelgebied aan het Bazaanjachtplein gerealiseerd. Winkeliers, zorginstellingen, gemeente, beleggers en de ontwikkelaars werkten hierbij nauw samen. Dit werd gevolgd door de bouw van een school met 34 eengezinswoningen aan de Ankerplaats. Met de start van de laatste fase nadert het project ‘Banne Centrum’ de voltooiing: een ingrijpende vernieuwing van het hart van de buurt De Banne.

De verkoop draait op volle toeren. Vrijwel alle appartementen zijn verkocht. Binnenkort start de verkoop van de laagbouw. Naar verwachting worden de eerste woningen begin 2020 opgeleverd.