Feestelijk startsein bouw Tuin van Noord 57 woningen in voormalige cellenvleugels

Feestelijk startsein bouw Tuin van Noord 57 woningen in voormalige cellenvleugels

De bouw van fase 1 van Tuin van Noord is gestart. Op woensdag 7 maart 2018 verrichtte Jan van de Ree (Gebiedsaccountmanager bij Gemeente Rotterdam, Cluster Stadsontwikkeling) het officiële startsein. Jan van de Ree is namens de gemeente Rotterdam vanaf het begin betrokken bij de start van Tuin van Noord. Het officiële startsein van de bouw was uniek! Er werd namelijk een schoor geplaatst aan de horizontale gele balk op de gevel van vleugel B voor de opvang van de gevel. Dit onder toeziend oog van de hoofduitvoerder van het project Kees van Leest (BAM Wonen), Robin Dijkgraaf (directeur HD Groep) en Leendert den Heijer (directeur Bouwen op Maat BAM Wonen). De toekomstige bewoners van de woningen in fase 1 waren bij dit heugelijke moment aanwezig, alsmede de betrokken partijen van dit unieke project. Gezamenlijk proostten zij op het nieuwe stukje Rotterdam in de voormalige Noordsingelgevangenis, waarbij zij voor heel even het echte leven in de gevangenis konden beleven onder het regime van gevangenisdirecteur Henk Keizer…

 

Henk Keizer acteerde de afgelopen jaren als gevangenisdirecteur in de real life game Prison Escape in de voormalige Noordsingelgevangenis (red: nu in de Koepelgevangenis in Breda). Hij werd begeleid door twee bewakers en wilde wel weten welke mensen er in ‘zijn’ oude gevangenis gaan wonen.

Inmiddels is bijna 100% van de woningen in fase 1 (voormalige cellenvleugels) verkocht. De verwachting is dat de eerste nieuwe bewoners rond de zomer van 2019 hun woning kunnen betrekken. Fase 1 omvat 57 woningen verdeeld over de vier voormalige cellenvleugels, het centraal gelegen panopticum en de verbindingen daartussen. Door behoud van de structuur en de gevel blijft het historische karakter van het complex behouden. De nieuwe elementen zijn ontworpen door Wessel de Jonge architecten en zorgen ervoor dat de woningen meer lichtinval en wooncomfort krijgen. De sloop van de gehele binnenzijde start volgende week.

Een toekomstige bewoner: “We volgen het project al vanaf begin 2014. Ons spreekt het historische karakter van het gebouw en het feit dat er een parkachtige omgeving wordt gecreëerd, erg aan. Ook vinden we het belangrijk dat ons huis alle gemakken van nieuwbouw gaat krijgen en aan de modernste eisen van duurzaamheid gaat voldoen.”

Alle bewoners kunnen genieten van de nieuw aan te leggen buurttuin, rondom het complex. Op verschillende plaatsen wordt de omliggende gevangenismuur opengebroken waardoor je zo het ‘hip & happening’ Oude Noorden inloopt. Vanuit de openbare buurttuin is er straks een directe ontsluiting naar de Zwart Janstraat, Noordsingel, Burgemeester Roosstraat en Zegwaardstraat. Het landschappelijk ontwerp voor de Tuin van Noord is in handen van Quadrat, atelier voor stedenbouw, landschap en architectuur.

Tuin van Noord

Tuin van Noord is een bijzonder project waar met respect voor de rijke historie wordt gebouwd aan een nieuwe toekomst. Tuin van Noord is een ontwikkeling van ontwikkelcombinatie HD Groep Rotterdam en BAM Wonen. Beide partijen hebben ruime ervaring met binnenstedelijke herontwikkelingen. Door de gezamenlijke, diepgaande en actuele kennis van de vastgoed- en bouwmarkt is de ontwikkelcombinatie in staat dergelijke complexe projecten optimaal te ontwikkelen en te realiseren. Tuin van Noord bestaat uit drie fases. Fase 1 bevat 57 woningen in de voormalige cellenvleugels. Fase 2 bestaat uit een (deels) nieuw te bouwen gebouw voor 31 appartementen op de plek van het voormalige Huis van Bewaring. Fase 3 bestaat uit 23 eengezinswoningen in de Hofpoort en Vrouwenvleugel. Daarnaast worden er ook plannen uitgedacht voor de kapel en de voormalige cipierswoningen.

Lees alle plannen op www.tuinvannoord.nl

Deel op social media