Emmen gaat voor gasloos: bewoners stemmen in met verduurzamingsplan van Lefier en BAM Wonen

Emmen gaat voor gasloos: bewoners stemmen in met verduurzamingsplan van Lefier en BAM Wonen

Ruim 95% van de huishoudens in de wijk Emmermeer in Emmen hebben reeds ingestemd met het verduurzamingsplan van Lefier en BAM Wonen om gasloos te gaan wonen. Hierbij worden de rijwoningen, gedateerd uit de jaren vijftig, nul-op-de-meter (NOM) gemaakt. Lefier kiest voor een renovatie naar NOM, omdat de corporatie het belangrijk vindt dat bewoners in een duurzame woning wonen.

Een renovatie naar nul-op-de-meter maakt de woningen in Emmen energiezuinig en gasloos. De woningen worden voortaan ‘all-electric’ door het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp en warmte-terugwin-installatie. Deze installaties zorgen ervoor, dat over een heel jaar gezien, de woning net zoveel energie opwekt als een huishouden gemiddeld verbruikt. Dit is het derde NOM-project waarbij BAM Wonen en Lefier in Emmermeer een renovatie uitvoeren in bewoonde staat.

Onlangs heeft BAM Wonen als eerste bouwer in Nederland het volledige NOM Keur ontvangen, waarmee de kwaliteit van nul-op-de-meter woningen wordt gewaarborgd. Na de renovatie garandeert BAM Wonen veertig jaar lang de energieopwekking van de woningen aan de Mr. J. J. Willingestraat en Mr. L. Oldenhuis Tonckensstraat in Emmen. Daarnaast voorziet BAM Wonen de rijwoningen veertig jaar lang van onderhoud.

In samenspraak met de welstandscommissie van Emmen heeft architect Benedict Kraus besloten om het huidige straatbeeld terug te laten komen in het nieuwe ontwerp. Voor de huidige gevels worden gevelelementen geplaatst met steenstrips. Dit zorgt ervoor dat de gevelelementen niet van metselwerk te onderscheiden zijn. Bovendien wordt het dak voorzien van een bredere overstek waardoor de woningen een vernieuwde, elegante uitstraling krijgen. BAM Wonen verwacht dat de werkzaamheden half juni starten en de woningen worden in het najaar van 2018 opgeleverd.

Deel op social media