Landsmeer gaat voor groen: bewoners stemmen in met transformatie naar nul-op-de-meter woningen

13 juni 2018 14:48

Meer dan 70% van de bewoners uit de Gorteslootbuurt in Landsmeer heeft ingestemd met de plannen van Eigen Haard en BAM Wonen om gasloos en comfortabeler te gaan wonen. Hierbij worden 120 woningen uit de jaren zestig nul-op-de-meter (NOM) gemaakt. Het gaat om rijwoningen aan de Violierweg, Zwanebloemweg, Riethalmweg en de Weegbreesingel

Een transformatie naar NOM maakt de woningen in Landsmeer energiezuinig en gasloos. De woningen worden volledig elektrisch door het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp en warmte-terugwin-installatie. Deze installaties zorgen dat over een heel jaar de woning net zoveel energie opwekt als een huishouden gemiddeld verbruikt. BAM Wonen voert de verduurzaming uit in bewoonde staat. Naast de verduurzaming wordt het asbest in de woningen gesaneerd. Tijdens deze werkzaamheden verblijven de bewoners enkele dagen in een logeerwoning.

Elegante uitstraling

Bewoners genieten straks niet alleen van een energiezuinige en gasloze woning, maar ook het straatbeeld in hun buurt verandert. Er worden nieuwe gevelelementen - voorzien van steenstrips - om de woningen geplaatst en de daken krijgen een breder overstek. Dit zorgt voor een nieuwe, elegante uitstraling. Bovendien wordt de badkamer, keuken en toilet bij een aantal woningen vernieuwd.

Duurzaamheid bij Eigen Haard

In 2050 zijn de woningen van Eigen Haard CO2-neutraal. Daarom isoleert Eigen Haard in hoog tempo woningen, wordt duurzame energie opgewerkt, worden gasaansluitingen verminderd en energiezuinig gedrag van de bewoners en medewerkers gestimuleerd.  

NOM bij BAM Wonen

Er zijn inmiddels meer dan 750 NOM-woningen in uitvoering of getransformeerd door BAM Wonen. Onlangs ontving BAM Wonen – als eerste bouwer van Nederland - hiervoor het volledige NOM Keur. Dit houdt in dat de kwaliteit van de NOM woningen wordt gewaarborgd, zelfs na de transformatie. BAM Wonen garandeert de kwaliteit van energieopwekking en voorziet de woningen in onderhoud tot wel veertig jaar na oplevering.