PROVADA Dag 2: The road to… groovy business!

7 juni 2018 17:13

Educate, innovate, integrate. Zo luidt het thema van PROVADA 2018. Begrippen die volgens Klaartje Molthof, adjunct-directeur Noordwest bij BAM Wonen, ook nodig zijn om succesvol te innoveren en verduurzamen in de bouw. Ze vertelt erover in deze blog. 

“De lat ligt hoog als het gaat om het behalen van de klimaatdoelstellingen. De energietransitie stelt ons voor grote uitdagingen. De stip op de horizon is duidelijk, de piketpalen zijn geslagen. We weten waar we heen willen, maar welke weg gaan we bewandelen? Een vraagstuk dat niet alleen speelt bij BAM, maar ook bij vele andere partijen binnen én buiten de sector. Dat gegeven maakt dat we flinke slagen moeten en kunnen maken als we bereid zijn om de handen ineen te slaan en te leren van en met elkaar.”

Van grenzen overstijgen…
“Samenwerken betekent over grenzen heen kijken. In de eerste plaats over de grenzen van je eigen discipline en onderdeel in het bedrijf. Bij BAM hebben we alle disciplines in huis. Maar weten we ook hoe we elkaar kunnen aanvullen en versterken? Daarnaast is het van belang om over de grenzen van je bedrijf heen te kijken en kennis te delen. Niet altijd eenvoudig in een concurrerende markt. Tot slot is het belangrijk onze blik ook buiten de bouwsector te richten. De huidige uitdaging in de bouw op het gebied van de energietransitie, o.a. CO2-neutraal, gasloos en circulair bouwen, kunnen we niet oplossen binnen de grenzen van de bouwsector. Denk daarbij aan samenwerkingen met bijvoorbeeld ICT-organisaties of energiebedrijven.”

…naar open samenwerken
“Ook binnen BAM zijn er al veel initiatieven om te komen tot een intensievere samenwerking over de disciplines heen. Zo vond begin juni de eerste BAMsterdam bijeenkomst plaats, om interactief kennis te delen tussen BAM-bedrijven in de regio Amsterdam. Met als thema: hoe kunnen de verschillende disciplines binnen BAM elkaar nog meer versterken? Een van de conclusies was dat vertrouwen en fouten durven maken voorwaarden zijn om te delen en zo samen te leren en verder te komen. Maar ook dat het belangrijk is elkaar te kennen en te weten wat de ander kan, zodat je elkaar sneller opzoekt bij complexe uitdagingen.”

…en coalities smeden
“Ook buiten BAM zoeken we de samenwerking op. We zijn bijvoorbeeld mede-initiator van Stroomversnelling, een coalitie van partijen die samen de schouders zet onder de energietransitie. Denk aan woningcorporaties en bouwbedrijven, maar ook toeleveranciers, gemeentes en netwerkbedrijven. Samen delen we kosten, kennis en menskracht voor het realiseren van nul-op-de-meterwoningen. En denken we met elkaar na over manieren om de energietransitie van de gebouwde omgeving te versnellen. In dit netwerk delen we, binnen de bouwsector en sectoroverstijgend, regelmatig onze kennis. Bijvoorbeeld tijdens speciale Samenwerkdagen.”

…want samen bereik je meer!

“Deze voorbeelden laten zien dat de bouwsector zich bewust is van de waarde van open samenwerken. Ik hoop dan ook dat er in de toekomst meerdere bondgenootschappen ontstaan om gemeenschappelijke doelen en ambities op het gebied van duurzaamheid te realiseren. En laten we eerlijk zijn: deze open wijze van samenwerken geeft ook veel meer energie. Dat is ook essentieel om de nieuwe generatie te enthousiasmeren voor een carrière in de bouwsector. Wie weet wordt de bouwsector op deze wijze nog een ‘groovy business’!

Klaartje Molthof

Bekijk hier de film van de eerste BAMsterdam