Start bouw 25 Nul-op-de-meterwoningen en 8 energieneutrale woningen in Boxtel

20 september 2018 08:40

Samen met wethouders Eric van den Broek en Peter van de Wiel, Rob Dekker, directeur-bestuurder van Woonstichting St. Joseph, en Frans Fonteijn, directeur Zuid bij BAM Wonen, is het officiële startsein gegeven voor de eerste sociale nul-op-de-meter (NOM) huurwoningen in Boxtel. In opdracht van Woonstichting St. Joseph gaat BAM Wonen 25 grondgebonden NOM-woningen en acht gestapelde energieneutrale woningen realiseren aan de Van Hugenpothstraat en Hendrika van Haeftenstraat. Het ontwerp is van architecten-bureau Visser en Bouwman.

De woningen worden volgens het Trias Energetica principe gebouwd. De woningschil wordt zeer goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd. De woning wordt geventileerd met een balansventilatie, met warmteterugwinning. Elektrische radiatoren met klokthermostaat zorgen voor verwarming van de woning. De klokthermostaat zorgt er tevens voor dat de radiator uitschakelt wanneer er bijvoorbeeld een raam openstaat of wanneer er geen beweging in de ruimte is. Het warm tapwater wordt opgewekt met een warmtepompboiler (25 NOM-woningen) of een zonneboiler (acht gestapelde woningen).

Voor de elektriciteitsopwekking krijgt elke NOM-woning 26 PV-panelen met een opbrengst van 335 Wattpiek op het dak. De NOM-woning wekt daarmee voldoende energie op voor een gemiddeld huishouden, waardoor de energierekening bij een gemiddeld energiegebruik op nul uitkomt. De acht energieneutrale woningen krijgen elk elf PV-panelen die energie opwekken voor de woninggebonden installaties, verwarming, ventilatie en warm water en daarmee een besparing geven op de energierekening. Alle woningen worden gasloos opgeleverd.

Tijdens de officiële handeling hebben de wethouders symbolisch een gasmeter afgekoppeld. Vervolgens hebben Rob Dekker en Frans Fonteijn een zonnepaneel aangesloten, waardoor er een LED-lamp ging branden.

Naar verwachting levert BAM Wonen in mei 2019 de eerste woningen op.