Fabrieks- en inspiratietour van Aedes en partners leidt langs BAM Modulair

Aedes organiseerde vandaag de alweer derde etappe van de fabrieks- en inspiratietour, samen met haar partners van de Vernieuwingsagenda, waaronder Bouwend Nederland, De Stroomversnelling, UNETO/VNI, NVB-bouw en Platform 31. 

Tijdens deze tour geven vijf innovatieve bouwbedrijven inzicht in de manier waarop zij door hun vernieuwende wijze van produceren, een bijdrage leveren aan het versnellen van het bouwproces, de betaalbaarheid en verhoging van de kwaliteit van de geleverde woningen. Deze keer was de beurt aan BAM Modulair over energieneutraal en gasloos bouwen met de Plug-and-play NOM-energiemodule.

Lees meer over de duurzame, circulaire en modulaire ontwikkelingen en innovaties van BAM Modulair.


Modulaire elementen geven impuls aan duurzamer en circulair maken van gebouwen

BAM Modulair ontwikkelt innovatieve elementen voor nieuwbouw-  en renovatieprojecten in zowel de woning- als utiliteitsmarkt. De modulaire elementen leveren een belangrijke bijdrage aan het duurzamer en circulair maken van gebouwen.

Nul-op-de-meter energiemodule

Een van de ontwikkelingen is de nul-op-de-meter energiemodule. Een plug-and-play oplossing waarin alle installaties zijn geïntegreerd die nodig zijn om gerenoveerde woningen gasloos en nul-op-de-meter  te maken. Door in de fabriek te produceren, monteren en testen minimaliseert BAM de handelingen op locatie. De ‘buitenkast’ is  snel aan te sluiten zodat bewoners nog dezelfde dag weer warm water hebben. De module is maar zeventig centimeter breed, waardoor hij makkelijk tegen de voor- of achtergevel is te plaatsen en geen aanpassingen aan de kozijnindeling nodig zijn.

De module omvat onder meer een WTW-unit die zorgt voor schone en frisse lucht met hergebruik van warmte uit de woning,  een 200 liter boilervat voor warm water,  een warmtepomp, een omvormer voor de zonnepanelen en een slimme monitoringskast om de apparaten aan te sturen, het energieverbruik te monitoren en vroegtijdig storingen te signaleren. Bijkomend voordeel van deze energiemodule is dat naast de overlastbeperking tijdens de renovatie, ook de overlast tijdens de onderhoudsperiode beperkt is aangezien het onderhoud buiten de woning plaatsvindt.

De installaties in een nul-op-de-meterwoning wekken over een heel jaar  net zoveel energie op als een huishouden gemiddeld verbruikt. Het resultaat: een comfortabele en betaalbare woning voor de bewoner, terwijl de opdrachtgever zijn investering terugverdient. Met meer dan duizend gerealiseerde NOM-woningen is BAM koploper. We verbeteren het concept voortdurend, op basis van ervaringen van bewoners en informatie van data-analisten en energiebedrijven. Dit is één van de redenen waarom we als eerste bouwer bekroond zijn met het volledige NOM-Keur.

Modulaire gevel

De woning van de toekomst zal bestaan uit meerdere,  intelligente modules die aan elkaar te koppelen zijn. Naast de energiemodule van BAM Modulair zijn dat bijvoorbeeld gevel- en dakmodules. Deze modules worden in fabrieken in elkaar gezet en op de bouwplaats samengevoegd. Het gevolg van deze ‘Playmobil-aanpak’: meer comfort en kwaliteit en een beter betaalbare woning.

Een ander mooi voorbeeld van robotisering in de bouw is onze steenstriprobot. Bij de verduurzaming van woningen zitten deze modulaire gevels, die we voor de oude gevels zetten, vol met isolatie- en installatietechniek. Die maakten we vroeger deels industrieel en deels handmatig. Nu kunnen we in één uur met uiterste nauwkeurigheid en één operator die een robot aanstuurt de hele gevel maken voor een woning.

Meer weten? Neem contact op met Kim Zeeuwe - Directeur BAM Modulair via mob@bam.nl of +31 (0)318 54 60 61 

Of bezoek onze website: www.bammob.nl

Deel op social media