Een mooie bijdrage aan het nieuwe uiterlijk van de Scheveningse Haven

21 oktober 2019 09:12

“Ga je nu wéér beginnen?“ roept de man die op een stoel voor vishengelwinkel ‘De Albatros’ aan de Scheveningse dr. Lelykade van het zonnetje geniet. Jeroen de Goeij, Senior Werkvoorbereider Bouwen Op Maat grinnikt en roept terug: “Ja Jan, en dat pandje van jou moet als eerste tegen de vlakte.” Jan zwaait vrolijk terug. Hij weet dat hier aan de haven voorlopig echt niet meer gebouwd gaat worden.

Jeroen is een bekend gezicht geworden aan de dr. Lelykade en omgeving, waar hij sinds 2013 Werkvoorbereider is geweest voor maar liefst vier BAM Wonen-projecten. Met een vijfde BAM Wonen-project, Hoog Lindoduin, net om de hoek. Bovendien woont hijzelf op een steenworp afstand van wat tot begin 2019 het Lelykade-bouwterrein was. Hengelwinkelier Jan is echt niet de enige die hem begroet als we voor het interview langs de nieuwe wooncomplexen wandelen. Als je je vijf jaar in de buurt bezig hebt gehouden met bouwactiviteiten en de bewoners zijn nog steeds aardig tegen je, dan heb je als bouwteam vast iets goed gedaan.


Jeroen de Goeij met op de achtergrond v.l.n.r. De Reder 1, Het Kaviaarhuis, De Reder 2 en Coolhouse

Buitendijkse bouw
Alle projecten aan de Tweede Haven in Scheveningen die door BAM Wonen zijn uitgevoerd, hebben visserij-gerelateerde namen. Het eerste project, Reder 1, startte in april 2013 en werd in november 2014 opgeleverd. Het omvat negen eengezinswoningen en 52 appartementen. Op de begane grond zit een grote Jumbo-supermarkt en ondergronds ligt een parkeerkelder met twee verdiepingen. Jeroen vertelt: “Heel bijzonder is dat het gebouw en dus ook de andere drie complexen, feitelijk buiten de zeewering liggen.“ Inderdaad, als je de hoek omgaat, loop je glooiend omhoog naar de Westduinweg. “Dat is de dijk die Scheveningen tegen de zee beschermt”, vertelt Jeroen.

Berg zand voor droge voeten
Het waterschap stelde daarom dat het straatniveau bij de nieuwe gebouwen 4,20 meter boven NAP moest komen te liggen. Dan houdt iedereen ook bij extreem hoge zeewaterstanden de voeten droog. “Soms komt het water bij een flinke herfststorm iets boven de kade uit. Maar dat is niet zorgelijk. Maar 4,20 meter boven NAP is de hoogte van de watersnoodramp uit 1953 en is sindsdien nooit meer voorgekomen. Dat is tegelijk ongeveer twee meter onder het niveau van de dijk en daarom veilig. “Ik kan je wel vertellen, dat was een hele berg zand die erop moest om de oorspronkelijke omliggende bestrating op te hogen naar de vereiste hoogte”, blikt Jeroen terug.

Sprinklers hebben eigen watervoorraad
Interessant was ook dat de supermarkt in het magazijn een flinke sprinklerinstallatie nodig had. Hier staan brandbare producten zoals vetten, schoonmaakmiddelen, verpakkingsmaterialen en dergelijke. Dat heeft een eigen typerende vuurbelasting. Daarom moet een sprinklerinstallatie negentig minuten lang blijven sproeien in noodsituaties. “Maar waar haal je zoveel water vandaan”, vroeg het bouwteam zich af. Het was voor hen een vrij nieuw vraagstuk omdat woonhuizen eigenlijk nooit sprinklers hebben. Een verbinding met de waterleiding vroeg een hele dikke en dure leiding. Daarom viel de keuze op een ondergronds bassin dat onder de parkeergarage moest komen en een capaciteit kreeg van 150.000 liter.


v.l.n.r. De Reder 1, Het Kaviaarhuis (witte gebouw) en De Reder 2

Dezelfde architect
Reder 2 is ontworpen door dezelfde architect als Reder 1 en dat is goed te zien aan het ontwerp en het baksteengebruik. Dit complex omvat negen eengezinswoningen en zeventien appartementen. De eengezinswoningen liggen net als bij Reder 1 aan de kant van de Koppelstokstraat die tussen de dr. Lelykade en de Westduinweg in ligt.

Kaviaarhuis net wat anders
Een heel ander complex is het Kaviaarhuis geworden dat het kantoor van Rederij Groen huisvest en zeven luxe appartementen. Het is gelijk gebouwd met Reder 2. Als laatste project aan de dr. Lelykade is in 2018 het Coolhouse voltooid. Hier is een bijzondere constructie van de balkons toegepast, die bijdraagt aan de luxe uitstraling van het gebouw. Nu staan er vier fraaie wooncomplexen met bedrijfsruimtes op de begane grond en spreken folders over de dr. Lelykade als een plezierige en moderne combinatie van wonen, werken en vrijetijd.


Eind 2018 werd met Coolhouse het vierde BAM Wonen project aan de dr. Lelykade opgeleverd

Gebied beter ontsluiten
Bij de start in 2013 was deze plek niet veel bijzonders. Voor een deel braakliggend met een oud, slecht onderhouden pand waar ooit een afhaalrestaurant in had gezeten. Op de plek van de Reder 1 stond niets meer. Alleen nog de trafo waarvan men niet wist of daar nog spanning op zat. Op de plek van de Reder 2 stond wat oude bebouwing waar een soort ontmoetingsplek in zat voor duivenmelkers en een visboer die is verhuisd naar een andere plek in Scheveningen. Verder signaleerden politie, brandweer en medische hulpdiensten dat er maar één toegangsweg was naar de bouwplek. We moesten de bouwplaatsinrichting hierop aanpassen. Zij eisten dat we tijdens de bouw de doorgang voor overig verkeer op de dr. Lelykade moesten kunnen waarborgen. Dat heeft heel wat aangepaste plannen en overleggen met de gemeente en hulpdiensten tot gevolg gehad. Vandaar de komst van de Van Bergenstraat. Bij het bouwrijp maken van het terrein ontdekten Jeroen en zijn collega’s dat de KLIC-informatie niet klopte. Kabels en leidingen lagen niet op de aangegeven plekken en wist iemand of er nog spanning staat op dat trafogebouwtje? Via de netbeheerders duurde het enkele weken voor er duidelijkheid kwam.

Bouwteam klopt als een bus
Toen eenmaal de keet geplaatst kon worden, kon het bouwteam ter plekke aan de gang. “We groeiden al snel uit tot een hecht team. Voorbereiding en Uitvoering zaten letterlijk naast elkaar. Als ik iets moest besluiten, was het heel makkelijk om direct met uitvoering te controleren of mijn idee ook echt goed uitvoerbaar was. En we hebben natuurlijk ook jaren met elkaar samengewerkt om taken uit te voeren en problemen op te lossen. Dan krijg je ook steeds meer een band. We groeiden zo echt uit tot een topteam.”

Andere tijden
Het waren zo middenin de crisis andere tijden voor de bouwers. Jeroen vertelt: “Toen we begonnen aan Rederij 1, waren er nog maar negentien appartementen verkocht. Dat is normaal gesproken te weinig om al aan de bouw te beginnen. Normaal gesproken moet 70 procent verkocht zijn om de bouwstart financieel haalbaar te maken. Maar door de supermarkt, die deel uitmaakte van het totale project, kwamen we procentueel gezien toch aan de vereiste 70 procent.” Hoe anders gaat het er anno 2019 aan toe. Na de inloopavond van het Coolhouse complex met drie Penthouses, acht lofts en vier residences bleek alles al verkocht te zijn, terwijl er nog geen schop in de grond gestoken was. Overbodig om te zeggen dat de andere drie complexen ook allemaal bezet zijn.

Hoog Lindoduin van het gas af
Maar wacht eens, Jeroen, je had het toch over vijf projecten? “Klopt, het vijfde project ligt niet direct aan de haven, maar op een steenworp afstand. Het is de grootschalige renovatie van de Hoog Lindoduin flat. Het ooit hoogste gebouw van Scheveningen is nu al vrijwel tot op het casco geheel gestript, inclusief balkons en galerijen en wordt de komende maanden weer compleet vernieuwd en verduurzaamd. Dat gaat net zo’n mooie uitstraling op de wijk geven als de vier complexen aan de dr. Lelykade.” Ook verdwijnt de toepassing van gas uit het energiesysteem. Als alles klaar is, kunnen de meeste oude bewoners weer gewoon terug naar hun eigen woning.


De renovatie van Hoog Lindoduin is momenteel in volle gang

Vlaggetjesdag en Sinterklaasintocht
Als bouwer en als buurtbewoner vindt Jeroen dat de moderne gebouwen met een vleugje klassieke uitstraling van het havengebied een fantastische plek maken. Zeker in combinatie met de eettentjes op de kade en de evenementen in de haven als Vlaggetjesdag, de Regatta en de Intocht van Sinterklaas.

Mooi stukje werk
Jeroen zegt: “Ik kom hier elke keer weer met plezier en vindt de vriendelijke reacties van buurtbewoners als Jan een complimentje dat we als BAM Wonen bouwteam hier een mooi stukje werk hebben afgeleverd. Met deze vijf projecten zijn we als BAM Wonen steeds gezichtsbepalender geworden in het havenkwartier. Dat is leuk om te zien.”