Commissaris van de Koning Hans Oosters staat tijdens bezoek aan Woerden stil bij project de Houttuin

15 november 2019 10:05

Bron: persbericht Gemeente Woerden 14 november 2019

Commissaris van de Koning Hans Oosters bezoekt Woerden

De commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, de heer mr. J.H. Oosters, bracht woensdag 13 november een werkbezoek aan de gemeente Woerden. Het bezoek maakt deel uit van de kennismaking met alle gemeenten in de provincie. Het belangrijkste doel was om te horen wat er speelt in Woerden en leeft onder de inwoners. Daarom was er in het programma veel tijd ingeruimd voor een bezoek aan bedrijven, instellingen of projecten en voor een rondetafelgesprek met inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.

De heer Oosters werd ontvangen op het gemeentehuis, waar onder andere ontwikkelingen in de regio en de samenwerking met de provincie ter sprake kwamen. Daarna maakte het gezelschap een tour langs diverse locaties in Woerden. Te beginnen op Middelland-Noord, dat de komende jaren verandert van een kantorengebied in een gemengd stedelijk woongebied. Maar niet alle kantoren verdwijnen: MeetINoffice aan de Bleek 13 heeft zijn kantoorpand verduurzaamd en wilde dit graag toelichten aan de commissaris. Woningbouw komt er wel op het terrein van het voormalige FNV-hoofdkantoor aan de Houttuinlaan. Daar vertelden woningcorporatie GroenWest en BAM Wonen hoe het kantoorpand plaats zal maken voor 265 appartementen en een bovengrondse parkeergarage. Vervolgens leidde de route via het stationsgebied en het Jan Ruijspad (snelfietspad) naar het Defensie-eiland, waar de loodsen van Defensie inmiddels grotendeels plaats hebben gemaakt voor nieuwbouwwoningen.

Het laatste officiële onderdeel van het bezoek was een rondetafelgesprek over energietransitie. Hiervoor waren diverse inwoners, ondernemers en agrariërs uitgenodigd met expertise op het gebied van nieuwe vormen van energievoorziening. Ook woningcorporatie GroenWest, statenleden en raadsleden namen deel aan dit gesprek. Centraal stonden de vragen of de overgang naar aardgasvrij al dan niet in kleine stapjes kan en hoe energietransitie betaalbaar kan worden gemaakt voor Woerdenaren.