Duurzaamheidsprijs Wonen 2019 voor Faber en BAM Wonen

Duurzaamheidsprijs Wonen 2019 voor Faber en BAM Wonen

Bron: persbericht Voorlichtingsburo Wonen

Duurzaamheid is de toekomst. Steeds meer (af)bouwbedrijven realiseren zich dat en gaan daarom op zoek naar nieuwe, duurzame materialen en nieuwe manieren van werken. Het Voorlichtingsburo Wonen juicht deze ontwikkeling toe en reikt daarom jaarlijks de Nationale Innovatie en Duurzaamheidsprijs Wonen uit in twee categorieën. In de categorie Producten ging de prijs naar de realistische, elektrische sfeerhaard e-MatriX van Faber. De prijs in de categorie Bouwen was dit jaar voor BAM Wonen voor hun streven naar en inzet voor 100% circulair bouwen. Perry van Leeuwen, adjunctdirecteur BAM Wonen nam de Duurzaamheidsprijs in ontvangst.

Duurzaamheid in (af)bouw stimuleren

Om bedrijven in de interieur- en afbouwbranche extra te stimuleren zich te onderscheiden op het gebied van innovatie in combinatie met duurzaamheid, is het Voorlichtingsburo Wonen in 2013 gestart met het toekennen van de Nationale Innovatie- en Duurzaamheidsprijs Wonen. Deze prijs was in eerste instantie gericht op fabrikanten in de afbouwbranche. Maar zonder bouw geen afbouw en daarom wordt er sinds 2016 een tweede prijs beschikbaar gesteld voor de bouwbranche. Op deze manier willen wij nog meer (af)bouwondernemingen aanmoedigen zich ook in Duurzaamheid te verdiepen.

Duurzaamheidsprijs Producten voor Faber

Haardenfabrikant Faber uit Heerenveen is al jarenlang actief in de haardenbranche en heeft vele uitvindingen en innovaties op haar naam staan. Diverse transities heeft het bedrijf succesvol doorlopen, zoals van kolen naar olie en van olie naar gas. Nu bouwen en wonen zonder aardgas een actueel thema is, loopt Faber voorop in de ontwikkeling van elektrische haarden. De nieuwste e-MatriX haard geeft in huis de sfeer van een houthaard, zonder gasaansluiting of rookgasafvoer. De vuurbeleving van de e-MatriX wordt als verbluffend realistisch en overtuigend ervaren en zelfs het geknisper van het hout wordt natuurgetrouw nagebootst. Het enige dat nodig is, zijn een stopcontact en een aansluiting op water. De e-MatriX geeft geen warmte waardoor het klimaatsysteem in huis niet verstoord wordt. Wens je toch de warme gloed van een haard te voelen, dan kun je kiezen voor een kleine, fluisterstille verwarmingseenheid die vanuit de haard warmte naar je toe blaast. Het milieu wordt niet belast en de haard is zeer energiezuinig.

Duurzaamheidsprijs Bouwen voor BAM Wonen

BAM Wonen is een in de bouwsector vooroplopende organisatie die alles in het werk stelt om uit te komen bij 100% circulair bouwen. Hergebruik van materialen speelt daarin een belangrijke rol en dat vraagt een totaal andere manier van denken en samenwerken in de bouwbranche. Digitalisering moet zorgen voor de omwenteling. Het onderwijs zal technici moeten leren om gebouwen remontabel te maken. Bouwbedrijven zullen nog nadrukkelijker worden aangesproken op hun vakkennis en opdrachtgevers zullen zich niet moeten laten leiden door de prijs, maar door de aanpak van een project. Door vanaf het eerste begin alle disciplines bij het project te betrekken, zullen alle betrokkenen scherper, beter en vooral positiever in het project zitten en dat is nodig als je duurzaamheid en innovatie ambieert. 

“Circulair bouwen vraagt om een andere mindset en een integrale aanpak. Met elkaar zoeken naar de beste circulaire oplossingen en dan toepassen op projecten”, aldus Perry van Leeuwen, adjunct directeur BAM Wonen. 

De prijsuitreiking

De prijsuitreiking van de Nationale Innovatie- en Duurzaamheidsprijs Wonen werd gehouden op maandag 18 november 2019 tijdens het jaarlijkse congres van het Voorlichtingsburo Wonen. Het congres vond dit jaar plaats in Amsterdam in het ABM AMRO gebouw Circl. De prijzen werden uitgereikt door de heer Bart Weijers, directeur van het Voorlichtingsburo Wonen.

Deel op social media