Feestelijke start bouw eerste woningen Area-M Roermond

Feestelijke start bouw eerste woningen Area-M Roermond

(bericht Wonen Zuid) 

Wonen Zuid en BAM Wonen zijn gestart met de bouw van de eerste woningen op Area-M. Een uniek moment dat maandag 25 november is gevierd, met een speciale rol voor de bewoners die het plan mee hebben ontworpen. Met dit CPO-project in de sociale huur is Wonen Zuid de eerste woningcorporatie in Limburg die haar huurders ruim baan geeft.

Tijdcapsule

Eind 2020 staan op het terrein van de voormalige Campinafabriek, nabij de Kapellerlaan in Roermond, 42 unieke en duurzame woningen in de sociale huur. De toekomstige bewoners hebben op ‘hun’ terrein een tijdcapsule begraven. Een verzameling herinneringen aan een creatief ontwerpproces van twee jaar zit in de vorm van onder meer foto’s en teksten in de bouwgrond opgesloten.



Verhalen van bewoners

John Man is een van die bewoners. Na 25 jaar een B&B gerund te hebben, spreekt wonen op Area-M hem erg aan: er voor elkaar zijn en samen invulling geven aan leven op Area-M zonder dat je elkaar in je vrijheid beperkt. En voor Anne-Marie van Rijn als creatief ondernemer en alleenstaande moeder is Area-M ideaal. Een betaalbare woning voor haar en haar zoontje én ruimte voor haar eigen bedrijf waar ze ook nog eens in contact kan komen met andere ondernemers. Hun verhaal is hier te lezen.



Bewoners beslissen mee

Wonen Zuid heeft doelbewust gekozen voor een participatieve aanpak. “Participatie is niet meer weg te denken uit onze samenleving”, zegt Harold Lardinois, directeur van Wonen Zuid. “Meedenken, meedoen en mee beslissen, is wat steeds meer mensen willen. Daarom hebben we het plan vanaf het eerste moment samen met de bewoners opgezet en ervoor gezorgd dat de woningen voldoen aan hun wensen. Onze conclusie? Er is echt een beter plan door ontstaan.”



Variatie in woningtypen voor een mix van mensen

De woningen zijn voor een mix van doelgroepen, voor jong en oud, alleenstaand, samenwonend of een gezin: 16 woningen met een eigen tuin, 15 appartementen met lift, 7 Tiny Houses, een werk/ ontmoetingsruimte voor kleine ondernemers met daarboven nog eens 4 appartementen. De Tiny Houses, de eerste in Roermond, zijn er voor iedereen die iets anders wil. Een loftachtige woning van 45m2 met veel glas voor een direct contact met buiten. Alles rondom een gezamenlijke binnentuin die ook samen met de bewoners is ontworpen. Door innovatieve technieken, zoals een warmtepomp, zijn de woningen energieneutraal. Het energielabel is met A+++ het hoogste

Area-M in cijfers:

  • 16 stadswoningen met een eigen tuin
  • 15 appartementen met lift
  • 7 tiny houses
  • 1 werk/ ontmoetingsruimte voor kleine ondernemers + 4 appartementen
  • 1 gezamenlijke binnentuin
  • 582 – 720 euro huur
  • community van 25 actieve toekomstige bewoners

Opdrachtgever: Wonen Zuid

Architect: Vermeer Architecten

Aannemer: BAM Wonen

Tuinontwerp: Bureau Verbeek

(fotograaf Mark Richter)

Deel op social media