AM wint tender 97 huurwoningen Hoge Weide in Utrecht en creëert een gezond circulair stadsblok

21 februari 2019 10:00

bericht AM

De gemeente Utrecht heeft gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM na een tenderprocedure geselecteerd voor het versterken van de woonfunctie in Hoge Weide. Met het in totaal 97 huurwoningen tellende plan Laurierkwartier gaat AM een nieuw stuk gezonde en circulaire stad maken. Het Laurierkwartier bestaat voornamelijk uit middeldure huurwoningen en is bedoeld  voor bewoners die willen genieten van de dynamiek van Leidsche Rijn Centrum en tegelijkertijd ook van een comfortabele woning met een groene leefomgeving. De bouw is in handen van BAM Wonen start naar verwachting in 2020.

Ilse Hartman, Projectmanager van de gemeente Utrecht: “In het Laurierkwartier komen middeldure huurwoningen, daar is behoefte aan in Utrecht. De opvallende ronde hoek geeft het Laurierkwartier echt een eigen karakter, maar sluit ook aan bij de buurt. Dit wordt een mooie afronding voor Hoge Weide.“

Tijmen Hamerslag, Ontwikkelingsmanager AM Midden: “We zijn erg blij dat we samen met de gemeente, een belegger en omwonenden aan de slag gaan met Laurierkwartier op deze prachtige prominente locatie. Onze ambitie is om een duurzame en aangename leefomgeving te ontwikkelen, die circulair wordt gerealiseerd en met een groene binnentuin, die volop ruimte geeft aan ontmoeten, spelen en ontspannen en bovendien de biodiversiteit in de stad bevordert.”

Middeldure huursegment

Het Laurierkwartier bestaat uit 97 huurwoningen in de vrije sector waarvan het grootste gedeelte in het middeldure huursegment met appartementen in diverse groottes, grondgebonden woningen en woningen aan een dek waaronder wordt geparkeerd. In totaal komen er 50 appartementen en 47 grondgebonden woningen. 

Markante uitstraling binnen een gezonde leefomgeving

Kenmerken voor het Laurierkwartier is een stedelijk, gesloten bouwblok, bestaande uit verschillende panden met een nadrukkelijke verticale geleding in de gevels. Het hoekpand, gelegen op de kruising tussen de Laurierweg en de Rijnkennemerlaan, heeft een markante uitstraling door zowel zijn architectuur als door de functie van hoofdentree met een prominente trap richting de binnentuin. Het ontwerp van de woningen is van Faro architecten.

Alle woningen hebben een royaal terras of tuin en grenzen aan een prachtige gemeenschappelijke binnentuin. Een plek waar ruimte is om elkaar te ontmoeten,

samen te eten, te tuinieren, te spelen, te bewegen, of te genieten van de zon en het groen. De binnentuin is een ontwerp van Flux, landscape architecture. De inrichting van de binnentuin zorgt ervoor dat het Laurierkwartier klimaatadaptief is, onder andere door waterberging, beperken van de hittestress en het stimuleren van de biodiversiteit.

Duurzaam en circulair

Het Laurierkwartier is een zeer duurzaam en energiezuinig plan dat onder meer tot uitdrukking komt door een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) lager dan 0 en een GPR-score hoger dan 8. Daarnaast is er in het plan veel aandacht besteed aan circulariteit van zowel de woningen als de binnentuin door onder meer het materiaalgebruik en het toepassen van materialen met een lage milieubelasting. Daarnaast kan de woning naar woonwensen door de tijd heen worden aangepast en wordt materiaal hergebruikt. Zo is bijvoorbeeld de traditionele metselwerkgevel in het Laurierkwartier volledig circulair door het toepassen van een innovatief stapelsysteem.

AM heeft voor Laurierkwartier samengewerkt met: BAM Wonen, Divapro (verkoopadvies), Faro, Flux en LBP Sight (adviesbureau duurzaamheid en bouwfysica).