Havensteder en BAM Wonen verduurzamen 360 woningen in wijk Bospolder Tussendijken in Rotterdam

Havensteder en BAM Wonen verduurzamen 360 woningen in wijk Bospolder Tussendijken in Rotterdam

Havensteder en BAM Wonen hebben overeenstemming bereikt over de verduurzaming van 360 woningen aan de Gijsinglaan in de wijk Bospolder Tussendijken in Rotterdam. Met de verduurzamingsmaatregelen worden de woningen geïsoleerd en aangesloten op het stadsverwarmingsnet van Eneco. De woningen, die in 1959 werden gebouwd, worden losgekoppeld van het gas en gaan van het huidige energielabel F/G naar het zuinige label A. Door de maatregelen wordt er per jaar circa 125.000 m3 gas bespaard en vermindert de CO2-uitstoot met circa 225.000 kilo. Voor de bewoners resulteert de renovatie in duurzame, comfortabele en veilige woningen met een frisse uitstraling en een hoger wooncomfort. Dankzij een aangepast coronaproof participatietraject en de enthousiaste medewerking van bewoners, heeft BAM Wonen in korte tijd ruim zeventig procent van de instemmingen ontvangen voor het verduurzamingsplan.

Verduurzamingsmaatregelen



Een comfortabele leefomgeving wordt gecreëerd door het isolatiemateriaal in de gevels te vernieuwen. De plafonds in de bergingen worden geïsoleerd en iedere bewoner krijgt een nieuwe geïsoleerde voordeur en draaiende delen inclusief tochtwering. Daarnaast worden de kunststof kozijnen aan de balkonzijde vervangen en krijgen de houten kozijnen aan de galerijzijde nieuw isolerend HR++ glas. Voor een goede ventilatie plaatst BAM Wonen in ieder appartement een nieuw, individueel ventilatiesysteem en ventilatieroosters met CO2 sturing. Sensoren van het ventilatiesysteem meten de hoeveelheid CO2 in de lucht. Het systeem gaat op basis van deze metingen meer of minder ventileren.



Naast de verduurzaming wordt er onderhoud gepleegd aan het gebouw, waarbij het voegwerk wordt hersteld, het metselwerk gereinigd en de gevels voorzien van een beschermlaag. Verder worden het houtwerk en de algemene ruimtes geschilderd. Ook wordt er nieuwe energiezuinige LED-verlichting aangebracht in de algemene ruimtes en worden toegangsdeuren naar de galerijen vervangen.



Aardgasvrij wonen

De woningen worden losgekoppeld van het aardgas. De flats gaan van blokverwarming over naar stadswarmte. De aanwezige geisers en boilers worden vervangen door een warmte-afleverset, waarmee de stadswarmte wordt verdeeld en warm water wordt gemaakt. Alle bewoners krijgen van Havensteder een inductiekookplaat met een daarvoor geschikte pannenset.



Planning

Naar verwachting start BAM Wonen deze maand met de verduurzaming van de eerste woningen en verwacht zij de laatste woningen in het eerste kwartaal van 2022 op te kunnen leverenDit is het tweede project dat BAM Wonen als duurzaamheidspartner van Havensteder uitvoert. Komende jaren werkt BAM Wonen samen met drie andere partijen in opdracht van Havensteder aan het verduurzamen van 3.500 woningen in Rotterdam en omgeving.

Deel op social media