BAM Wonen levert 48 verduurzaamde sociale huurappartementen in Alkmaar op aan woningcorporatie Woonwaard

23 maart 2020 13:45
48 verduurzaamde sociale huurappartementen in Alkmaar voor Woonwaard

BAM Wonen heeft 48 verduurzaamde sociale huurappartementen opgeleverd aan woningcorporatie Woonwaard. Het gaat om sociale huurappartementen uit de jaren zestig, gelegen aan de Koelmalaan en de Reinaertlaan in Alkmaar. Met de verduurzaming zijn de woningen gasloos gemaakt en naar een zeer zuinig energielabel A++ gegaan, met een netto warmtevraag ver onder de 50 kw/m2. Door de maatregelen wordt per jaar circa 68.000 m3 gas bespaard en vermindert de CO2-uitstoot met circa 163.000 kilogram per jaar. 

 

Verduurzamingsmaatregelen
De verduurzaming heeft de woningen in Alkmaar energiezuinig en gasloos gemaakt. Tegen de oude gevels heeft BAM Wonen isolatie aangebracht, voorzien van steenstrips of stucwerk. Ook het dak is geïsoleerd. Het nieuwe ventilatiesysteem met warmteterugwinning zorgt bovendien voor schone en gezonde lucht in de woning. Voorheen had elke woning een eigen cv-ketel, nu is het complex compleet gasloos. Tijdens de werkzaamheden zijn de woningen aangesloten op individuele stadsverwarming. Daardoor zijn de schoorstenen buiten dienst gesteld en hebben deze plaatsgemaakt voor zonnepanelen. Hierdoor zijn bewoners veel minder afhankelijk van de openbare elektriciteitsvoorziening.

Nicole van Wijk, bestuurder van Woonwaard: “Dit project is een mooi voorbeeld van onze bewonersparticipatie. De bewoners hebben de top vijf aan wensen aangegeven op het gebied van veiligheid, gezondheid, toegankelijkheid, duurzaamheid en uitstraling. Deze top vijf heeft Woonwaard in dit project kunnen verwerken. Daar zijn we dan ook trots op.” 

Levensloopbestendig
Met de grootschalige renovatie genieten bewoners niet alleen van een energiezuinige en gasloze woning, ook het totale aanzien van de gebouwen is enorm verbeterd. De nieuwe gevels en kozijnen zorgen voor een uniforme en frisse nieuwe uitstraling. BureauVanEig heeft het ontwerp gemaakt met behoud van de sterke karakteristieke uitstraling. Beide gebouwen hebben een lift gekregen waardoor de woningen voor een bredere groep toegankelijk zijn. Ook is de galerijvloer verhoogd om de toegang tot de woningen te verbeteren en zijn er nieuwe hekken aan de galerij- en balkonzijde geplaatst. Daarnaast komen de bewoners binnen via een nieuwe entree – waarin een aparte scootmobielruimte is opgenomen – en een nieuwe eigen voordeur die zelf gekozen is. Hiermee zijn de top vijf wensen van bewoners gerealiseerd.

“Het mooie aan dit project is dat we met de bewoners, opdrachtgever en onze partners nauw hebben mogen samenwerken. Je hebt elkaar in een complex project als dit hard nodig en als ik erop terugkijk, kan ik stellen dat het uitstekend is gelukt. We hebben de renovatiecategorieën hoogbouw en nul-op-de-meter kunnen combineren tot een nieuwe categorie. Deze nieuwe kennis en ervaring kunnen we mooi gebruiken om de talloze andere flatgebouwen in Nederland te helpen verduurzamen", aldus Jasper Blanken, directeur Renovatie Concepten bij BAM Wonen.