BAM zet in op slimme energiedienstverlening voor bewoners

BAM zet in op slimme energiedienstverlening voor bewoners

BAM heeft in samenwerking met een aantal partners in Woerden een lokale energiemarkt geïntroduceerd. Deze markt is onderdeel van het Europese onderzoeksproject DRIvE dat bewoners wil betrekken bij hun slimme wijk. In dit project wordt onderzocht of bewoners kunnen worden gecoacht op hun energieverbruik en of zij gestimuleerd kunnen worden bewust om te gaan met het inzetten van energie. Met als doel de pieken en dalen in het elektriciteitsnetwerk te verminderen, de energie zoveel mogelijk lokaal in te zetten en de kosten voor bewoners nóg verder te verlagen. BAM wil door het betrekken van bewoners bij deze slimme energiedienstverlening een duurzame relatie met hen aangaan.

Bewoners die meedoen met DRIvE wonen in een nul-op-de-meterwoning die in 2018 door BAM is gerenoveerd. DRIvE is ontstaan vanuit het Europese subsidieproject REnnovates. REnnovates heeft door het toepassen van slimme aansturing van warmtepompen, thuisbatterijen en een wijkbatterij enerzijds energie voor de bewoner bespaard en anderzijds de pieken en dalen in het energienetwerk van een wijk met nul-op-de-meterwoningen zo veel mogelijk proberen te verminderen. 



Monitoring

Om nog meer energie te gaan besparen, dient een slimme wijk gerealiseerd te worden. Een belangrijk onderdeel van een slimme wijk zijn de bewoners. Zonder hen hierbij te betrekken kan een wijk nooit slim worden. 

In december 2019 hebben de eerste deelnemers een tablet ontvangen met een app waarop zij hun energieverbruik- en opwek kunnen monitoren. De bewoners hebben allemaal een energiebundel. Zolang bewoners binnen hun energiebundel blijven, is hun woning aan het einde van het jaar nul-op-de-meter. Naast een dashboard voor inzicht in energie, zitten er in de app tips waarmee zij meer energie kunnen besparen. Dit deel van de app wordt ontwikkeld door partner Enervalis.

Voorspelling energievraag

Tijdens een recente bewonersavond is ook de lokale energiemarkt in de app gelanceerd. De lokale energiemarkt is ingericht als spelelement. Bewoners kunnen bijvoorbeeld punten winnen door zoveel mogelijk van hun eigen geproduceerde energie te verbruiken. Hiernaast wordt in de app elke dag een voorspelling gedaan van de verwachte energievraag en het -aanbod van de bewoner. Bewoners kunnen ook punten verdienen door met hun verbruik zo dicht mogelijk bij de voorspelling uit te komen. Dit deel van de app wordt ontwikkeld door partner i.LECO



Eerste ervaringen

De bewoners hebben hun eerste ervaringen met de app inmiddels gedeeld. Sommige bewoners kijken meerdere keren per week in de app om te zien hoe zij ervoor staan. Anderen kijken er ongeveer één keer per week op. Over het algemeen waren de bewoners blij met het dashboard en de inzichten. Waar men voorheen gewend was om juist in de avond gebruik te maken van het daltarief, is het nu inzichtelijk dat zij zelf opgewekte energie ook zelf direct kunnen gebruiken door bijvoorbeeld overdag de wasmachine of vaatwasser aan te zetten. Met betrekking tot de introductie van de lokale energiemarkt waren de bewoners vooral benieuwd naar hoe het spel in de praktijk in zijn werk gaat. En daar doen de deelnemers in Woerden nu ervaring mee op.



Slimme energiedienstverlening

Doordat energie steeds meer onderdeel wordt van de woning ziet BAM kans woningen verder te verduurzamen door slimme energiedienstverlening aan te bieden. Door strategische partnerschappen aan te gaan is BAM in staat energiesystemen binnen de woning te optimaliseren, flexibiliteit van energie in te zetten en lokale vraag en aanbod van energie lokaal te matchen. De actieve betrokkenheid van de bewoners bij deze innovatieve methodes biedt een goed zicht op de kansen van het energiesysteem van de toekomst.

Deel op social media