Syntrus Achmea en BAM Wonen verduurzamen 46 woningen van BPL Pensioen in ‘s-Hertogenbosch

Syntrus Achmea en BAM Wonen verduurzamen 46 woningen van BPL Pensioen in ‘s-Hertogenbosch

Syntrus Achmea en BAM Wonen hebben overeenstemming bereikt over de verduurzaming van 46 woningen van BPL Pensioen aan de Zuidwal in ’s-Hertogenbosch. Met de verduurzamingsmaatregelen gaan de woningen, die in 1975 werden gebouwd, van energielabel C naar een zeer zuinig label A. Door de maatregelen wordt per jaar circa 20.825 m3 gas bespaard en vermindert de CO2-uitstoot met circa 37.300 kilogram per jaar. Voor bewoners resulteert de renovatie in duurzame, comfortabele en veilige woningen met een nieuwe uitstraling en een flink lagere energierekening dankzij betere isolatie. Inmiddels heeft ruim 70% van de bewoners al ingestemd met de verduurzaming van hun woning. 

'Bij verduurzaming van bestaande woningen snijdt het mes aan drie kanten’, zegt Mark Rosenberg, bestuurslid van BPL Pensioen. ‘Het is goed voor de bewoners, het draagt bij aan het Klimaatakkoord en het verhoogt de waarde van onze woningen. Daarmee draagt deze investering ook op langere termijn bij aan goede, betaalbare pensioenen voor onze deelnemers.’



Verduurzamingsmaatregelen

Met de verduurzaming gaan de woningen van energielabel C naar een zeer zuinig energielabel A. Om energielabel A te bereiken worden het dak, de gevelpanelen en de plafonds van de bergingen en garages in het souterrain geïsoleerd. Ook worden alle woningen voorzien van nieuwe HR++ beglazing en ventilatieroosters. Daarnaast krijgen de woningen nieuwe draai- en klepramen die samen met de woningentreedeur en balkondeur voorzien worden van tochtstrips. Tot slot worden aanpassingen gedaan aan het ventilatiesysteem en worden bestaande ventilatiekanalen gereinigd. Dankzij de maatregelen verbeteren de luchtkwaliteit en het wooncomfort in de woningen enorm.



Toekomstbestendig onderhoud

Tijdens de verduurzaming worden ook direct onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Slecht voegwerk wordt vernieuwd, scheuren hersteld, kapotte gevelstenen vervangen en de weerbelaste gevels worden gereinigd en krijgen een beschermlaag. Ook worden de dakbedekking en betontegels op terrassen vervangen, de asbesthoudende dakranden en beglazingskit worden gesaneerd en het houtrot hersteld. Dankzij diverse schilderwerkzaamheden, het vervangen van de hekwerken door moderne glazen hekken en het vervangen van de zonweringen, krijgt het complex na de werkzaamheden een nieuwe uitstraling. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat de woningen er weer fris uitzien en toekomstbestendig zijn.



‘De uitdaging in dit project is de bouwplaatsinrichting en logistiek. Omdat er erg weinig ruimte op de locatie is, wordt gebruikgemaakt van een zogeheten bouwhub; een nabije locatie die dient als verzamelplaats voor bouwmaterialen. Inmiddels werken wij sinds 2016 samen met Syntrus Achmea en is dit het vierde project. Zowel de opdrachtgever als bewoners zijn tot nu toe erg tevreden en waarderen ons met een 9+. Daar zijn we trots op. We hopen wederom op een erg prettige samenwerking’, aldus Jasper Blanken, directeur Renovatie Concepten bij BAM Wonen.



Veiligheid

Alle woningen krijgen nieuwe sloten voor de entreedeur, balkondeur(en) en draairamen. Ook wordt het intercomsysteem vervangen door een videofooninstallatie en worden er rook- en koolmonoxidemelders geplaatst.



Groen dak

Een bijzondere aanpassing is het plaatsen van een sedumdak op het hoofddak ter verbetering van de waterafvoer, biodiversiteit en de temperatuur in het stedelijk gebied. Bij deze toepassing worden vetplantjes op het dak geplaatst, die als eigenschap hebben dat ze heel goed tegen wisselende en extreme weersomstandigheden kunnen. Ook kunnen de plantjes veel water opnemen waardoor ze langere perioden van droogte kunnen doorstaan. Natuurlijk is een groen dak ook een toegevoegde waarde voor vogels en andere dieren.



Planning

Naar verwachting wordt in augustus 2020 gestart met de renovatie en BAM Wonen verwacht de woningen in december 2020 op te kunnen leveren.

Deel op social media