Bewoners Woubrugge stemmen in met verduurzaming woning naar nul-op-de-meter door BAM Wonen

29 april 2020 15:17

Meer dan 70% van de bewoners aan de H. de Boerstraat in Woubrugge heeft ingestemd met het plan om hun woning te verduurzamen naar nul-op-de-meter. BAM Wonen start dit najaar in opdracht van Woondiensten Aarwoude met het verduurzamen van 23 huurwoningen naar nul-op-de-meter (NOM). Hierbij staat minder energieverbruik, hoger wooncomfort en gelijkblijvende woonlasten voor bewoners centraal. BAM Wonen levert de eerste woningen naar verwachting in december 2020 op. In totaal duren de werkzaamheden anderhalve maand. De bewoners kunnen tijdens de verduurzaming in hun eigen woning blijven wonen. 

Gelijkblijvende woonlasten
Als duurzaamheidspartner van Woondiensten Aarwoude voert BAM Wonen de werkzaamheden uit. De renovatie naar NOM maakt de woningen energieneutraal en gasloos. De woningen worden volledig elektrisch door het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp en warmte-terugwininstallatie. Daarnaast isoleert BAM Wonen de daken, gevels en kruipruimte geïsoleerd en worden de woningen voorzien van nieuwe kunststof kozijnen met triple glas. Deze installaties zorgen ervoor dat over een heel jaar de woning net zoveel energie opwekt als een huishouden gemiddeld verbruikt. Hierbij worden bij een gelijkblijvend gebruik, gelijkblijvende woonlasten gegarandeerd aan de bewoners.|

Overlast beperkt
De renovatie wordt in bewoonde staat uitgevoerd. Door het gekozen concept worden de gevels, daken en de energiemodule geproduceerd in de fabriek en prefab aangeleverd op de bouw. Wat overblijft is de aftimmering en het installatiewerk. Hierdoor blijft de overlast voor de bewoners zoveel mogelijk beperkt. Als het toch even te hectisch is, heeft Woondiensten Aarwoude een zogeheten ‘rustwoning’ waar bewoners tijdelijk terecht kunnen. Woondiensten Aarwoude investeert in het verduurzamen van haar woningen zodat bewoners een veel comfortabelere woning krijgen, de woonlasten van bijna alle bewoners omlaag gaan en Woondiensten Aarwoude zo bijdraagt aan een beter milieu voor toekomstige generaties.

Ketensamenwerking
De renovatie in Woubrugge is onderdeel van het verduurzamingsproject dat in 2020 uitgevoerd wordt. BAM Wonen transformeert ook 51 woningen in Leimuiden en 30 woningen in Langeraar naar nul-op-de-meter. De 70% participatie is al in december 2019 behaald voor de woningen in Leimuiden. BAM Wonen verwacht de werkzaamheden daar te starten in april 2020. In februari 2020 werd de 70% participatie behaald voor de 30 woningen in Langeraar. Met het behalen van de 70% in Woubrugge betekent dit dat BAM Wonen van start kan met het gehele verduurzamingstraject.

Niet eerder werden in de gemeente Kaag en Braassem of Nieuwkoop bestaande woningen zo ingrijpend verduurzaamd. Met deze totale ingreep vermindert de CO₂ uitstoot met 445.537 kg/m3 per jaar.