AM geeft startsein bouw Hagen in duurzaam en klimaatadaptief Landgoed Wickevoort in Cruquius, Haarlemmermeer

17 september 2020 11:34

Gebiedsontwikkelaar AM geeft het startsein voor de realisatie van de eerste 36 energieneutrale en nul-op-de-meter koopwoningen in de gebiedsontwikkeling Landgoed Wickevoort te Cruquius, tussen Heemstede en Hoofddorp. Om dit bijzondere moment te markeren wordt maandag 21 september een feestelijke, virtuele bijeenkomst gehouden voor de kopers en overige betrokkenen, die geheel volgens de richtlijnen van het RIVM zal verlopen. Landgoed Wickevoort is een ontwikkeling van AM en Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN). De bouw van de woningen is in handen van BAM Wonen.

Hagen
Het woningaanbod van het deelplan Hagen omvat twaalf halfvrijstaande landhuizen en 24 herenhuizen in korte rijen. Hiervan worden 21 woningen als nul-op-de-meter en vijftien woningen als energieneutraal gerealiseerd. Een energieneutrale woning wekt de gebouwgebonden energie zelf op. Daar hoort een EPC bij van 0 (=energieneutraal). Een nul-op-de-meter woning wekt zowel de gebouwgebonden energie als de gebruikersgebonden energie zelf op. Over het jaar heen wordt er net zoveel energie opgewekt als dat er gebruikt wordt.De woningen liggen aan de buitenrand van Landgoed Wickevoort, nabij de Ringvaart en aan de akkerbouwgrond van stadsboerderij Hoeve Wickevoort. Alle woningen hebben ruime tuinen, omgeven door hagen, met doorzichten naar de Ringvaart of de omliggende bosgordels. De woningen kenmerken zich door een hoogwaardig afwerkniveau en stoere architectuurstijl met veel aandacht voor detaillering van metselwerk in combinatie met hout. Het ontwerp van de woningen is geïnspireerd op de stijl van de Haarlemse architect Hans van Lochem en komt van Prototype.

De woonoppervlaktes van deze woningen variëren van 120 m2 tot en met 180 m2. De prijzen waren vanaf € 415.000 tot en met € 740.000. Alle woningen zijn verkocht. De woningen worden in het derde kwartaal van 2021 opgeleverd.

Het stedenbouwkundige plan voor Wickevoort is in samenwerking met gemeente Haarlemmermeer uitgewerkt door VenhoevenCS en landschapsarchitect Landlab. In totaal komen er 750 tot 1.000 woningen op het landgoed.

Overige fases
Eerder dit jaar is op het landgoed al gestart met de bouw van honderd huurwoningen (vrije sector), die zijn afgenomen door SPF Beheer. Daarnaast start Eigen Haard begin 2021 met de bouw van 83 sociale huurwoningen.

De volgende fases met een diversiteit aan woningtypes zijn in voorbereiding. De verkoop van het eerstvolgende woningaanbod start naar verwachting eind van het jaar. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.wickevoort.nl.