Vesteda en BAM Wonen verduurzamen 85 appartementen in Alphen aan den Rijn

3 september 2020 12:52
Renovatie Klaverhof Alphen aan den Rijn

Vesteda en BAM Wonen hebben overeenstemming bereikt over de verduurzaming van 85 appartementen in het complex aan de Klaverhof in Alphen aan den Rijn. Met de verduurzamingsmaatregelen gaan de appartementen van energielabel D naar minimaal label B. Door de maatregelen wordt per jaar circa 39.000 m3 gas bespaard en vermindert de CO2-uitstoot met circa 73.000 kg per jaar. Voor bewoners resulteert de renovatie in duurzame en comfortabele woningen met een nieuwe uitstraling en een flink lagere energierekening dankzij betere isolatie en efficiëntere installaties. 

Ondanks een aangepast participatietraject in verband met het coronavirus, wist BAM Wonen binnen zes dagen ruim 70% van bewoners te enthousiasmeren voor het verduurzamingsplan voor hun woning. Met de verduurzaming worden de woningen en het gebouw in één keer grondig verbeterd. “Goede proactieve samenwerking met BAM Wonen en leuk om samen met de huurdersvereniging en bewonerscomité op te trekken en naar een mooi resultaat toe te werken”, aldus Danielle van der Horst, Regio Coördinator bij Vesteda.

Wooncomfort
De gevelpanelen en uitkragende (koude) woningvloeren boven galerijen of balkons worden beter geïsoleerd. Alle woonkamers worden voorzien van een nieuw (klep)raam met HR++ beglazing en een nieuw ventilatierooster. Daarnaast worden de woningen in aanvulling op de bestaande ketels verwarmd met een innovatieve duurzame collectieve warmtepomp. Tot slot worden aanpassingen gedaan aan het ventilatiesysteem en worden bestaande ventilatiekanalen gereinigd. Dankzij de maatregelen verbeteren de ventilatievoorzieningen en het wooncomfort in de woningen aanzienlijk en zijn vocht en tocht verleden tijd.

Vernieuwde entree
De twee entrees worden verbouwd tot lichtere en meer ruimtelijke entrees waarmee de toegang tot het complex uitnodigender wordt. Daarbij worden de entrees beter toegankelijk met behulp van nieuwe, automatische schuifdeuren. De deur naar de lifthal gaat ook gemakkelijker open met een elektrische deurdranger met toegangssysteem en bij de entree worden de postkasten ruimtelijker gesitueerd.

Esthetische upgrade
Met impressies en een kleurenstudie door Wenink Holtkamp Architecten wordt ervoor gezorgd dat de gebouwverbeterende maatregelen ook gelijk voor een esthetische upgrade en frisse uitstraling zorgen. Diverse gevelelementen worden geschilderd en de grindpanelen worden geïsoleerd en voorzien van stucafwerking.

Naar verwachting wordt in november 2020 gestart met de verduurzaming