Woningcorporatie Trudo en BAM Wonen starten bouw zestien sociale huurwoningen in Telefoonstraat in Eindhoven

Woningcorporatie Trudo en BAM Wonen starten bouw zestien sociale huurwoningen in Telefoonstraat in Eindhoven

Woningcorporatie Trudo en BAM Wonen zijn gestart met de bouw van zestien sociale huurwoningen aan de Telefoonstraat in Eindhoven. In fase 2 van de herstructurering hebben elf woningen plaats gemaakt voor zestien duurzame semi-bungalowwoningen in de sociale huur. In fase 1 heeft Trudo aan de Locomotiefstraat ook vijf woningen vervangen door negen eengezinswoningen. Hierna volgt nog een derde en laatste fase waarbij 34 woningen in de Planciuslaan en omgeving worden gesloopt. Het is nog niet bekend hoeveel woningen daarvoor terugkomen. 

Bewoners centraal
De vorige bewoners van de Telefoonstraat zijn door natuurlijk verloop uit de woningen gegaan en komen ook niet meer terug in de nieuwe woningen. Trudo heeft gewacht tot ze hun huurcontract opzegden. Doordat in meerdere fases gebouwd wordt, kunnen de mensen in de buurt blijven wonen. De woningen in de Telefoonstraat worden deels gebruikt voor de herhuisvesting van de bewoners van wie de woningen in fase 3 gesloopt worden. De oorspronkelijke woningen in dit project zijn gebouwd net na de Tweede Wereldoorlog en voldoen energetisch en qua plattegrond niet meer aan de hedendaagse eisen. De elf oude woningen aan de Telefoonstraat zijn eind 2020 gesloopt door Van der Zanden. BAM Wonen is deze maand gestart met de bouw en zal ook de huurdersbegeleiding verzorgen voor de nieuwe woningen.

Duurzaam en gasloos
Alle zestien woningen zijn duurzaam en gasloos, met twee zonnepanelen per woning, goede isolatie en een warmtepomp die ook de mogelijkheid heeft om te koelen. De semi-bungalowwoningen zijn éénlaags met kap. Boven is één ruime slaapkamer, beneden de badkamer en keuken. In de voortuin komt een gemetseld zitelement. Het ontwerp komt van De Loods architecten uit Aarle-Rixtel. Er wordt ook een openbaar toegankelijk parkeerterrein met zeven parkeerplaatsen aangelegd. Onder deze parkeerplaatsen komt een zogenaamde waterberging. Hierin wordt het regenwater van de woningen geïnfiltreerd in de bodem, waardoor de grondwaterstand beter op peil blijft.  

Planning
De realisatie van de Telefoonstraat duurt ongeveer acht maanden. Onlangs zijn de eerste palen in de grond geboord. De woningen worden naar verwachting opgeleverd voor de bouwvakvakantie van 2022. Vervolgens kunnen de mensen uit fase 3 verhuizen waarna de start volgt van de sloop en nieuwbouw van fase 3.

 

Deel op social media