Woondiensten Aarwoude en BAM Wonen tekenen overeenkomst voor verduurzaming honderd woningen naar nul-op-de-meter in gemeente Kaag en Braassem

Woondiensten Aarwoude en BAM Wonen tekenen overeenkomst voor verduurzaming honderd woningen naar nul-op-de-meter in gemeente Kaag en Braassem

Woondiensten Aarwoude en BAM Wonen hebben de overeenkomst ondertekend voor de verduurzaming van opnieuw honderd woningen naar nul-op-de-meter in het Groene Hart. De  honderd woningen bestaan uit drie deelprojecten: 43 woningen in Leimuiden, 27 woningen in Rijnsaterwoude en 30 woningen in Hoogmade. Afgelopen jaar transformeerden Woondiensten Aarwoude en BAM Wonen ook al 104 huurwoningen naar nul-op-de-meter in de gemeenten Kaag en Braassem en Nieuwkoop. Deze bewoners ervaren al het wooncomfort van hun gasloze en energiezuinige woning.

De benodigde bewonersinstemming voor het eerste deelproject in Leimuiden is behaald. Begin mei 2021 start BAM Wonen met de werkzaamheden aan de woningen die dateren uit 1963. De renovatie in Leimuiden resulteert in comfortabele en gasloze woningen. De verduurzaming levert een jaarlijkse CO2-reductie op van circa 307.000 kilogram. De oplevering staat gepland voor juli 2021. De betreffende bewoners van Rijnsaterwoude en Hoogmade ontvangen dit voorjaar het voorstel van Woondiensten Aarwoude voor een nul-op-de-meterwoning.

“Woondiensten Aarwoude investeert, zolang wij financieel kunnen, erg zwaar in de verduurzaming van bestaande en nieuw te bouwen woningen voor de beheersing van de woonlasten en verbetering van de leefbaarheid en het comfort voor de huurder. Ook dragen wij zo stevig bij aan de doelen van vermindering van de CO2-uitstoot”, aldus Marcel Meulen, directeur-bestuurder Woondiensten Aarwoude.

“We zijn blij met de vervolgsamenwerking met Woondiensten Aarwoude. Eerder verduurzaamden we 104 woningen voor Woondiensten Aarwoude en met de volgende  honderd woningen maken we met elkaar een mooie stap naar duurzaam en comfortabel wonen”, aldus Tom Jongen, directeur Zuidwest bij BAM Wonen.

Renovatie naar nul-op-de-meter (NOM)

De renovatie naar NOM maakt bestaande woningen energieneutraal en gasloos. De woningen worden volledig elektrisch door het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp en een warmte-terugwininstallatie. Daarnaast worden de daken, gevels en kruipruimtes geïsoleerd en worden de woningen voorzien van nieuwe kunststof kozijnen met triple glas. De installaties zorgen ervoor dat de woning over een heel jaar net zoveel energie opwekt als een huishouden gemiddeld verbruikt. Hierbij worden bij een gelijkblijvend gebruik gelijkblijvende woonlasten gegarandeerd aan de bewoners.

Voor de realisatie van de NOM-woningen in Leimuiden werkt BAM Wonen samen met haar co-makers. Eveneens betrokken bij de ontwikkeling en realisatie zijn diverse specialismen van BAM zoals BAM FM die de woningen na oplevering voor een periode van tien jaar in onderhoud neemt en gedurende die periode ook de energieopwekking garandeert. De monitoring van de NOM-installatie met pv-panelen is in handen van BAM Energy Systems. De architectuur van de NOM-woning is verzorgd door BAM Advies & Engineering.

”Het nieuwe ontwerp sluit aan bij de omliggende bebouwing. Daarom vervangen we de rode bakstenen en oranje dakpannen door een gele ‘bakstenenlook’ en een zwarte uitstraling van het dak. De plint tussen de voordeuren van de woningen zorgt voor verbinding en geeft door de contrasterende, antracietkleur een moderne uitstraling. Op de verdiepingen herhalen we het thema van de gekoppelde kozijnen tussen de badkamerramen. Deze ingreep maakt ook dat het ontwerp in verschillende korrelgrootte kan worden gelezen - op blokniveau, per twee woningen of als enkele woning”, aldus architect Mark van Os.

Samen veilig doorwerken in de bouw

De gezondheid van de bewoners en medewerkers heeft de hoogste prioriteit. Met behulp van speciale coronawerkrichtlijnen, gebaseerd op het landelijk protocol ‘Samen veilig doorwerken’ van Bouwend Nederland, kan de renovatie in bewoonde staat veilig plaatsvinden. Door het gekozen concept worden de gevels, daken en de energiemodule geproduceerd in de fabriek en prefab aangeleverd op de bouw. Wat overblijft is de aftimmering en het installatiewerk. Hierdoor blijft de overlast voor de bewoners zoveel mogelijk beperkt. Als het toch even te hectisch is, heeft Woondiensten Aarwoude een zogeheten ‘rustwoning’ waar bewoners tijdelijk terecht kunnen.

Deel op social media