Heimstaden en BAM Wonen maken 96 huurappartementen in Wageningen duurzaam en toekomstbestendig

 Heimstaden en BAM Wonen maken 96 huurappartementen in Wageningen duurzaam en toekomstbestendig

In opdracht van woningverhuurder Heimstaden maakt BAM Wonen de ‘Sterflat’ aan de Thorbeckestraat in Wageningen duurzaam en toekomstbestendig. De galerijflat behoort tot de zes Sterflats met de opvallende Y-vormige plattegrond die in de jaren zestig gebouwd zijn aan de rand van Wageningen. Heimstaden bereidt de huurappartementen voor op het warmtenet in wording in de gemeente Wageningen. De woningverhuurder kreeg daarvoor de benodigde bewonersakkoorden en ook de Thorbecke Huurdersvereniging heeft ingestemd met de woningverduurzaming. Half april start BAM Wonen met de werkzaamheden. De verwachte oplevering is voor de herfst.

Een duurzame toekomst met warmtenetten

‘Heimstaden wil het leven van zijn bewoners comfortabeler maken door een vriendelijk woonklimaat te bieden en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst. Wij hebben ons daarom gecommitteerd aan onder andere de Sustainable Development Goals van de VN en het Parijsakkoord. Met BAM Wonen verduurzamen we ons eerste hoogbouwproject in Nederland en zetten we voor deze woningen een goede stap richting het behalen van onze duurzaamheidsdoelstellingen’, aldus Eva Bienias, Sustainability Manager bij Heimstaden.

‘Veel bewoners van onze flat hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Volgens mij komt dat ook door de affiniteit van de mensen in Wageningen met natuur en milieu. We kijken uit naar goed geïsoleerde, comfortabele en gasloze woningen’, aldus Lydia van Bruggen, zelf biologe en bewoonster van de Sterflat, namens de Thorbecke Huurdersvereniging.

‘Heimstaden pakt de rol van kartrekker om veel appartementen en woningen voor te bereiden op oplossingen voor gasloos wonen. Warmtenetten zijn net als warmtepompen geschikte oplossingen om bestaande woningen in Nederland gasloos te maken. Onze toekomstbestendige aanpak in Wageningen levert de bewoners van deze Sterflat direct al een energiezuinige en comfortabele woning op’, aldus Johan van Bakel, projectmanager Renovatie Concepten bij BAM Wonen.

Toekomstbestendige verduurzaming

De energetische werkzaamheden bestaan uit het aanbrengen van HR++-glas en extra isolatiemateriaal op het dak en onder de vloer van de eerste woonlaag. BAM Wonen verwijdert boilers en vervangt radiatoren en leidingwerk. De woningen krijgen nieuwe radiatoren, een individuele thermostaat en een afleverset voor warm water en verwarming. Ook installeert BAM Wonen een nieuw CO2-gestuurd ventilatiesysteem waarmee bewoners een optimale luchtkwaliteit in hun woning ervaren. De woningen zijn na de verduurzaming voorbereid op de overstap naar gasloos wonen via het nieuwe warmtenet. De toekomstbestendige verduurzaming resulteert in een jaarlijkse CO2-reductie van circa 114.000 kg en brengt de woningen van energielabel G naar energielabel C. Zodra de Sterflat aangesloten is op stadsverwarming, scoren de gasloze woningen minimaal energielabel A.

Samen veilig doorwerken in de bouw

De gezondheid van de bewoners en medewerkers heeft de hoogste prioriteit. Met behulp van speciale coronawerkrichtlijnen, gebaseerd op het landelijk protocol ‘Samen veilig doorwerken’ van Bouwend Nederland, kan de verduurzaming in bewoonde staat veilig plaatsvinden. Voorzorgsmaatregelen die BAM Wonen onder meer treft zijn individuele informatiemomenten op afspraak, extra schaftruimte voor medewerkers en een planning die het aantal bouwplaatsmedewerkers beperkt wanneer BAM Wonen binnen werkzaamheden verricht.

Deel op social media