Meer woongenot en cachet in Kerkrade

21 juni 2021 10:15

‘Ik vind het een opwaardering van de flat. Ook wat woongenot betreft’, aan het woord is Math Dols. Hij woont in een van de twee flats in Kerkrade die HEEMwonen en BAM Wonen hebben opgeknapt en verduurzaamd. ‘Kort samengevat: we hebben het planmatig onderhoud gecombineerd met extra isolerende maatregelen. En een hele mooie bijkomstigheid: omdat Teeken Beckers Architecten hier bij betrokken was, geven we de flats een beetje extra cachet mee’, vertelt projectleider Erik Schmetz van HEEMwonen. Beide mannen blikken terug op de aanpak voor 102 appartementen in de wijk Gracht. Hoe ervaren zij – de bewoner en de opdrachtgever– de ketensamenwerking van HEEMwonen en BAM Wonen?

Ervaringsdeskundigen

Math Dols en Erik Schmetz zijn echte ervaringsdeskundigen als het gaat om dit verduurzamingsproject. ‘Ik heb in de commissie van bewoners gezeten tijdens de renovatie en ik moet zeggen dat de contacten heel makkelijk verliepen. We konden bij de vergaderingen vragen stellen, zowel aan HEEMwonen als aan BAM’, aldus Dols.

HEEMwonen heeft gekozen voor een regisserende rol waarbij BAM het voortouw neemt van planvorming tot uitvoering, inclusief bewonerscommunicatie. Schmetz is van voortraject tot oplevering bij het project betrokken. ‘Ik zou het persoonlijk heel saai vinden als ik maar een deel van het project mocht begeleiden. En ik vind echt alle fases interessant. De uitvoeringsfase is eigenlijk relatief de rustigste.’

Hoogbouwoplossingen

‘We hebben in dit project onderzocht wat er volgens ons mogelijk is om gestapelde bouw te verduurzamen’, vertelt Schmetz. Vanzelfsprekend zijn energetische en onderhoudsmaatregelen gecombineerd. De twee galerijflats kregen ook een esthetische aanpassing. BAM Wonen schakelde Teeken Beckers Architecten in.

Een van de integrale voorbeeldoplossingen betreft de kopgevels. Daar heeft BAM Wonen de betonnen grindelementen ingepakt met isolatiemateriaal en afgewerkt met steenstrips. Architect Jules Beckers koos voor een kleurstelling van donkerbruin en lichtbruin, en voor behoud van het originele blokverband. Die opvallende vlakverdeling is kenmerkend voor de wijk Gracht. De omliggende rijwoningen van de flats kennen vergelijkbare patronen in het gevelbeeld.

Schmetz: ‘De nieuwe esthetische uitstraling maakt het een heel modern gebouw.’ Hij doelt niet alleen op de kopgevels. De galerijschermen en balkonhekken zijn voortaan van transparant glas en de algemene ruimtes ogen eigentijdser, met onder meer nieuwe trapleuningen en led-verlichting. Vanzelfsprekend draagt ook het schilderen van de kozijnen en sauzen van het betonwerk bij aan de metamorfose.

Van plan naar profijt

HEEMwonen laat voorafgaand aan elk project bewonersonderzoeken verrichten en brengt zo woonwensen in kaart. ‘Hier hadden de verwachtingen van bewoners vooral betrekking op een verbetering van het klimaat in de woning’, weet Schmetz. BAM Wonen verbeterde de isolatie en ventilatie.

‘Je merkt vooral het hoogrendementsglas. Er zat isolerend glas in, maar dat is vervangen door HR++’, begint Dols. ‘Het was winter toen ze het bij mij geplaatst hebben. En gelijk dat het erin stond, werd het warmer. Dat was een behoorlijke verbetering waar je meteen profijt van hebt.’

‘Straks na afloop laten we nog een aanvullend bewonersonderzoek doen om te kijken of aan de verwachtingen voldaan is. Maar de geluiden die we nu al horen, is dat de mensen tevreden zijn over het verloop en ook over hoe zij de woning ervaren’, aldus Schmetz. Dat blijkt ook uit het rapportcijfer 9 dat bewoners gemiddeld aan BAM Wonen geven over de aanpak.

‘Ik heb zelf in de bouw gezeten en ken verschillende facetten van de bouw vrij goed. Voor mij was in het algemeen heel erg duidelijk wat er ging gebeuren, hoe het ging gebeuren. Voor onze woning kregen we een heel duidelijk schema met de gebeurtenissen per dag, wie er kwam en wat er gebeuren ging. Dat is heel mooi, heel duidelijk vormgegeven’, vertelt Dols over de kluskalender die hij van BAM Wonen ontving.

Mooi (voor)uitzicht

Dols woont al twaalf jaar met zijn vrouw in de flat. Destijds verruilden zij hun koopwoning voor het appartement; ook omdat de kinderen het huis uit waren. ‘Die flat paste bij ons. We vinden het een leuke ruimte om te wonen. En met mooi uitzicht: de ene kant kijken we tot ver in Duitsland en de andere kant zien we Kerkrade zelf.’

De flat en woning van Dols zijn inmiddels opgeleverd. Zijn woning is van energielabel D naar energielabel A gegaan. ‘Voor mij is alles meegevallen. Het is hoofdzakelijk een opknapbeurt aan de buitenkant geweest. Het enige wat in de woning veranderd is, is het ventilatiesysteem.’ Schmetz bevestigt dat: ‘Er gebeurt relatief weinig in de woning.’

Ook Schmetz kijkt tevreden terug. Het project is ondanks coronamaatregelen volgens planning gerealiseerd. Schmetz: ‘Het was natuurlijk schrikken vorig jaar. Je weet niet wat het gevolg van corona voor het project gaat zijn. Achteraf gezien hebben we daar maar heel weinig last van gehad.’

De ervaringen van dit project nemen HEEMwonen en BAM Wonen mee naar de volgende gezamenlijke projecten. ‘Dit is het tweede grote project wat we doen in onze ketensamenwerking. Het gaat steeds vlotter lopen en werkt gewoon heel prettig. Je weet wat je van elkaar kan verwachten en wat je van elkaar nodig hebt. Zelf ben ik heel erg positief.’