BAM Wonen en Mitros geven startsein bouw 61 sociale huurwoningen aan De Omloop in Utrecht

BAM Wonen en Mitros geven startsein bouw 61 sociale huurwoningen aan De Omloop in Utrecht

BAM Wonen en Mitros starten in de wijk Ondiep in Utrecht met de bouw van het eerste appartementenblok aan de Omloop. Op de plek waar 33 sterk verouderde woningen stonden, komen 61 comfortabele nieuwe sociale huurwoningen terug. 

Het door LEVS architecten ontworpen appartementengebouw bestaat uit vier bouwlagen. Er komen in totaal 28 tweekamerappartementen en 33 driekamerappartementen, allemaal in de sociale huur. Het nieuwe appartementencomplex krijgt een gezamenlijke groene binnentuin om contact tussen de bewoners aan te moedigen.Een mijlpaal waar lang naar uit is gekeken 

De 61 appartementen van deelgebied 1 maken deel uit van een groter plangebied. In totaal realiseert woningbouwcorporatie Mitros hier 285 nieuwe woningen. Er komen zowel appartementen als eengezinswoningen in de sociale en middenhuur sector. “De wijkvisie waar dit project onderdeel van is, stamt uit 2004. We zijn dus al jaren bezig met de plannen voor deze locatie. In 2018 hebben we de eerste stap voor dit ontwerp gezet. Nu de eerste paal in de grond zit, zijn we weer een stap dichter bij de realisatie van sociale huurwoningen in de stad Utrecht. Een fantastische mijlpaal waar we lang naar uit hebben gekeken”, aldus Maarten Cornelissen, manager Vastgoed bij Mitros.Hergebruik van materialen

Daar waar mogelijk wordt materiaal van de gesloopte woningen hergebruikt. Zo worden oude bakstenen in zogenaamde schanskorven geplaatst. Deze komen aan de voorgevel en in de binnentuin te staan. Oude deuren, dakpannen en houten elementen hebben bijvoorbeeld al een nieuwe bestemming gekregen in Utrecht in bierbrouwerij House of Pint. “We zijn trots dat we bij dit project samen met Boverhoff Sloopwerken veel materialen een tweede leven kunnen geven”, vertelt Perry van Leeuwen, commercieel directeur bij BAM Wonen.Klimaattuin voor bewoners

De buitenruimte met klimaattuin is ontworpen door Flux landscape architecture. Bij het project de Omloop is ervoor gekozen om in plaats van individuele binnentuinen gedeelde groengebieden aan te leggen waarbij de deelgebieden thematisch zijn verdeeld; een klimaattuin, een ecologische tuin en een voedseltuin. De klimaattuin in dit eerste deelplan krijgt een eigen beplanting met aandacht voor voeding en nestplaatsen van insecten, vogels en vleermuizen. Voor infiltratie van regenwater in de binnentuin worden wadi’s aangelegd. Wandelpaden en zitplekken maken de buitenruimte tot een plezierig verblijfsgebied voor alle bewoners.

Planning

BAM Wonen is begin deze maand gestart met de bouw van het eerste deelgebied. Als alles volgens planning loopt, worden de sociale huurappartementen eind 2023 / begin 2024 opgeleverd. Enkele maanden van tevoren worden de woningen via WoningNet aangeboden.  

Deel op social media