Blog: Industrialisatie nodig om woningnood in stedelijke gebieden te verkleinen

Steenstrip robot BAM

Om de reistijd te verkorten, willen mensen dichter bij hun werk wonen en dat vergroot de woningnood in stedelijke gebieden. Zeker nu de terugkeer naar kantoor weer toeneemt. Een industrialisatieslag in de bouw is noodzakelijk om snel betaalbare woningen te realiseren, die ook nog eens voldoen aan de duurzaamheidseisen.

Betaalbaarheid

De betaalbaarheid van woningen is al langer een probleem, met name voor starters. Huizenprijzen dalen weliswaar iets, maar blijven hoog en nieuwbouw wordt steeds duurder door stijgende grondstofprijzen wegens schaarste. Ook groeit de groep die te veel verdient voor sociale huurwoningen, maar te weinig geld heeft om een huis te kopen. Met een modaal inkomen is het bijvoorbeeld niet eens meer mogelijk om een fatsoenlijke woning te kopen in stedelijke gebieden. Een ander onwenselijke situatie is dat steeds meer gezinnen opgesloten zitten in een appartementje en niet kunnen doorstromen. Daarom moeten we dus meer én goedkoper gaan bouwen. Een industrialisatieslag in de bouw is onontkoombaar om de woningnood in stedelijke gebieden te verkleinen.

Industrialisatie: sneller, efficiënter én goedkoper

Door vooraf alle bouwonderdelen in een soort menukaart vast te leggen, kan er foutloos worden ontworpen. Daarbij gaat de kwaliteit omhoog en de ontwerptijd omlaag. De schets van de architect wordt door één druk op de knop de productietekening voor de bouwer. Door op deze manier stappen over te slaan, zijn er minder professionals nodig. Door niet alleen elementen, zoals kozijnen en deuren, in de fabriek te maken, maar ook complete modules, kan er ook snel worden opgeschaald. Bovendien is eenheidsworst gemakkelijk te voorkomen door middel van verschillende bouwvariaties. Doordat er wordt bespaard op arbeid en grondstoffen valt de terugverdientijd van de investering mee. Kortom, door industrialisatie wordt het hele proces efficiënter en daarmee goedkoper.

Samen steentje bijdragen

Om industrialisatie van de bouw mogelijk te maken en daarmee de woningnood in stedelijke gebieden terug te dringen, moeten er wel nog een aantal zaken veranderen. Zo moeten provincies en gemeenten bouwlocaties aanwijzen voor eengezinswoningen en niet alleen voor appartementen. Ook moet men wet- en regelgeving, zoals Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG) en De MilieuPrestatie Gebouwen (MPG), integraal meenemen in het eisenpakket en de planvorming, zodat het woud aan regels niet verder uitdijt. Verder moeten partijen zoals de welstandscommissie zich flexibeler omstellen en durven mee te veranderen. Kortom, we moeten met z’n allen helemaal om zodat iedereen in een betaalbaar huis kan wonen, dat ook nog eens duurzaam is. Als we allemaal ons steentje bijdragen, dan is het echt mogelijk.

Dinant te Brinke
Directievoorzitter BAM Wonen

Deel op social media