Woningcorporatie Portaal en BAM Wonen verduurzamen 120 sociale huurwoningen aan Ibisdreef in Utrecht

4 oktober 2022 15:02

In opdracht van woningcorporatie Portaal verduurzaamt BAM Wonen 120 sociale huurwoningen aan de Ibisdreef in de Utrechtse wijk Overvecht. Het project omvat een portiekflat aan de Ibisdreef uit eind jaren zestig. Van de bewoners ging 76% akkoord met het renovatievoorstel van Portaal om de 120 woningen energiezuinig en gasloos te maken. De start bouw staat gepland voor december van dit jaar.

Het is het derde project dat deel uit maakt van de ketensamenwerking tussen Portaal en BAM Wonen om hoogbouwflats te verduurzamen. De verduurzaming van het eerste project aan de Nigerdreef is net klaar. Het tweede project, eveneens een portiekflat aan de Ibisdreef, is volop in uitvoering. Behalve energetische maatregelen worden ook esthetische aanpassingen aan de flat verricht en krijgen alle woningen een nieuwe keuken, badkamer en toilet.

Continue verduurzamen
De verduurzaming zorgt voor een jaarlijkse gasbesparing van 48.753 m3 en reduceert de CO2-uitstoot met 87.313 kg per jaar. Doelstelling van Portaal is om sociale huurwoningen te verduurzamen naar label A waarbij de warmtevraag gemiddeld tussen 75 en 160 kWh/m2 ligt. Daarmee worden de flats toekomstbestendig en onderhoudsvriendelijk voor een nieuwe verwachte exploitatieduur van veertig jaar. Om deze doelstellingen efficiënt en op een goede manier te realiseren, kozen Portaal en BAM Wonen voor een langdurige ketensamenwerking.

Petri Bosch, senior projectmanager bij Portaal: ‘Dit project is onderdeel van een trein. Dat betekent dat we alle projecten achter elkaar in een soort van trein renoveren. Zodra de Nigerdreef klaar was, konden we direct starten aan de Ibisdreef. En nu kunnen we dus ook door naar de tweede flat aan de Ibisdreef. We gebruiken 3 jaar lang dezelfde bouwplaats.’

‘Bij het verduurzamen van grootschalige projecten, zoals deze hoogbouwflats, maakt een ketensamenwerking dat we steeds meer op elkaar zijn ingespeeld. Dat komt het verduurzamingsproces en een plezierige werkomgeving ten goede’, aldus Peter Aleman, projectleider Renovatie Concepten bij BAM Wonen.

Meer wooncomfort en gasloos
De woningen gaan van gemiddeld energielabel C naar een label A. De energetische werkzaamheden bestaan uit het vervangen van bestaande houten kozijnen door kunststof kozijnen met zelfregelende susroosters en HR++ glas. Alle woningen krijgen een individueel CO2-gestuurd ventilatiesysteem. De woningvloeren van de eerste verdieping en de buitenzijde van de voor- en achtergevels worden geïsoleerd evenals het nieuwe metselwerk aan de kopgevels. Daarmee is het wooncomfort straks hoger.

Door betere isolatie en ventilatie verbruiken de woningen na verduurzaming minder energie. Omdat de flats in Overvecht zijn aangesloten op stadswarmte zijn de woningen zelf gasloos. Alle woningen krijgen een nieuwe keuken met inductiekookplaat of inductiefornuis inclusief nieuwe pannenset. Tot slot worden ook alle badkamers vernieuwd en wanneer een toilet verouderd is, vervangt BAM Wonen deze even eens.

Dit project, alsmede vele andere projecten voor de verduurzaming van bestaande woningen, geeft uitvoering aan de strategie van BAM om haar opdrachtgevers beter van dienst te zijn door in te zetten op innovatieve oplossingen op het vlak van duurzaamheid, digitalisering en industrialisering.

Esthetische upgrade
Naar een ontwerp van architect Frank Stedenhouder van Mex Architects krijgt de flat een esthetische upgrade. Daartoe worden onder meer op de kopgevels de betonnen grindplaten vervangen door metselwerk in wildverband (voorzien van enkele bijenhotels) en worden alle balkonhekken vernieuwd. In combinatie met de andere kleurstelling van de nieuwe kozijnen en de geïsoleerde borstwering ontstaat een eigentijdse uitstraling voor de flat. Het ontwerp is gelijk aan het ontwerp van de andere flat aan de Ibisdreef.

De bestaande entree wordt vergroot en krijgt een flauwere trap inclusief fietsgleuf in het midden naar de bergingen. Er komt een nieuw bel- en postkasttableau. De vloeren en wanden worden voorzien van nieuw tegelwerk. Aan de achterzijde van het gebouw komt een nieuwe entree die toegang geeft tot de aangepaste liftinstallatie. Voortaan geeft de lift toegang tot de begane grond. Nu moeten de bewoners eerst een paar treden met de trap op om de lift te bereiken. Met deze tweede entree is het terrein aan de achterzijde direct vanuit de flat toegankelijk.

Overlast beperken
BAM Wonen en Portaal stellen samen alles in het werk om overlast voor de bewoners te beperken. Tijdens de realisatie van de nieuwe keukens, toiletten en badkamers in hun woning kunnen de bewoners in een logeerwoning verblijven. De energetische werkzaamheden evenals de werkzaamheden aan de entrees worden in bewoonde staat uitgevoerd. Deze aanpak hebben BAM Wonen en Portaal ook toegepast bij de vergelijkbare verduurzaming van de hoogbouwflats aan de Nigerdreef en Ibisdreef. Bewoners waarderen hier onder meer de tijdelijke periode van uithuizen en de persoonlijke aandacht van het uitvoeringsteam.