BAM Wonen levert 174 verduurzaamde sociale huurwoningen in Utrecht op aan woningcorporatie Portaal

7 november 2022 14:24

Woningcorporatie Portaal en BAM Wonen hebben samen met de bewoners de oplevering gevierd van 174 verduurzaamde sociale huurwoningen in de hoogbouwflat aan de Nigerdreef in Utrecht. De woningen zijn verduurzaamd van energielabels C tot en met E naar minimaal label A. De gasaansluitingen zijn verwijderd waardoor de woningen nu gasloos zijn en alle keukens zijn voorzien van inductiekookplaten. Gelijktijdig met de energetische verbetering kreeg de flat ook een esthetische upgrade.

Portaal en BAM Wonen verduurzamen in een ketensamenwerking meerdere hoogbouwflats in Overvecht. De flat aan de Nigerdreef is het eerste opgeleverde project. Marnix van Namen, programmamanager projecten bij Portaal: ‘De oplevering van de Nigerdreef als eerste hoogbouwflat van de langdurige samenwerking tussen BAM en Portaal is een mooie mijlpaal. Komende jaren willen we met elkaar ook de andere tien-hoog flats in Overvecht verduurzamen en opknappen. Dingen die we bij Nigerdreef geleerd hebben, bijvoorbeeld over de techniek van het bestaande gebouw of uitvoering van de werkzaamheden, nemen we mee naar de volgende flats omdat we samen doorgaan. Daar plukken ook de bewoners de vruchten van. Dat vind ik een van de mooie dingen van de langdurige ketensamenwerking.’

‘Het voordeel van onze ketensamenwerking is dat de betrokkenen anders aan tafel zitten. Gelijkwaardig, met oog voor de bewoners en de toekomst. Dat maakt het werken veel leuker en dat merkt iedereen. Aan het plezier, aan de kwaliteit en aan de resultaten’, aldus Perry van Leeuwen, commercieel directeur Utrecht en Noordoost bij BAM Wonen. De woningen aan de Nigerdreef zijn binnen planning opgeleverd.

Vernieuwde uitstraling
De flat met tien verdiepingen heeft een vernieuwde uitstraling gekregen naar ontwerp van architect Frank Stedenhouder van Mex Architects. De betonnen grindplaten op de kopgevels zijn vervangen door metselwerk in wildverband. Onder de nieuwe kunststof kozijnen zijn antracietkleurige gevelpanelen geplaatst. De nieuwe balkonhekken zijn van glas. De entree is vergroot en heeft een aangepaste liftinstallatie die nu aansluiting heeft op de begane grond. Zo hoeven bewoners niet zoals vroeger eerst een trap op om bij de lift te komen. Ook de portieken en bergingen zijn opgeknapt met onder meer schilderwerk.

Comfortabele en energiezuinige woningen
De woningen zijn nu beter geïsoleerd en ook de ventilatie in de woning is verbeterd. Bewoners ervaren dankzij de maatregelen zoals HR++ glas meer wooncomfort en een lager energieverbruik. De flat bespaart 70.500 m3 gas per jaar en de CO2-uitstoot daalt met circa 126.600 kilogram per jaar.

Gasloos stoken en koke
Bewoners kregen bij deze verduurzaming een inductiekookplaat of inductiefornuis inclusief nieuwe pannenset. De flats in Overvecht waren al aangesloten op stadswarmte. Als feestelijke afsluiting van het project trakteerden Portaal en BAM Wonen bewoners op koffie en pannenkoeken. Tijdens de oplevering werden op eenzelfde inductiekookplaat pannenkoeken gebakken. Bewoners van de Nigerdreef genoten van de traktatie en deelden hun bevindingen over het gasloos koken.