Elan Wonen en BAM Wonen verduurzamen 78 sociale huurwoningen in Haarlem

Elan Wonen en BAM Wonen verduurzamen 78 sociale huurwoningen in Haarlem

Als onderdeel van het samenwerkingsverband de Noord-Hollandse Duurzaamheidscoalitie (NHDC) verduurzamen woningcorporatie Elan Wonen en BAM Wonen 78 sociale huurwoningen aan de Jac. van Looystraat en Prins Bernhardlaan in Haarlem. Het project betreft drie portiekflats uit de jaren vijftig. De bewoners hebben ingestemd met het verduurzamingsplan. BAM Wonen is gestart met de werkzaamheden en verwacht in het voorjaar van 2023 de wooncomplexen op te leveren.

Marieke Heilbron, directeur-bestuurder van Elan Wonen: ‘Het verduurzamen van onze woningen staat hoog op onze agenda. Dat we nu uit de startblokken zijn met ons eerste NHDC-project is dan ook goed nieuws. Deze zeventig jaar oude woningen zijn echt toe aan een opknapbeurt. De woningen worden comfortabeler, veiliger en energiezuiniger gemaakt. Met steeds maar stijgende energielasten is dat niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van onze huurders. We kijken uit naar een mooie samenwerking met BAM Wonen om het verduurzamen van onze woningen op een snelle en innovatieve manier op te pakken.’‘Duurzaamheid staat centraal in de strategie van BAM. We zijn trots dat we nu samen met Elan Wonen aan de slag gaan met het realiseren van onze gezamenlijke verduurzamingsambities: we maken huurwoningen energiezuinig én klaar voor aardgasvrij verwarmen. Onze prettige samenwerking binnen NHDC betekent niet alleen een versnelling voor deze portieketageflats, maar ook voor toekomstige projecten van Elan Wonen en de andere NHDC-corporaties’, aldus Véronique Leenhouwers, directeur noordwest bij BAM Wonen.In NHDC werken acht woningcorporaties samen om hun bestaande woningvoorraad sneller, innovatiever en tegen lagere kosten te isoleren. In juni 2021 tekenden betrokken partijen de raamovereenkomsten. BAM Wonen verduurzaamt de komende vijf jaar circa duizend portieketagewoningen en bereidt ze voor op aardgasvrij verwarmen. Hiervoor heeft BAM Wonen een conceptuele en digitale aanpak die het versneld engineeren en uitvoeren van portieketagewoningen mogelijk maken. Na twee verduurzamingsprojecten in Egmond aan Zee voor NHDC realiseert BAM Wonen in Haarlem het derde project in dit samenwerkingsverband.Aardgasvrij-ready

Met betere ventilatie en isolatie gaan de woningen van een gemiddeld energielabel G naar het zeer zuinige energielabel A. Met deze verduurzaming zijn de wooncomplexen gereed om in de nabije toekomst over te stappen op aardgasvrij verwarmen. De huidige verduurzaming resulteert in een jaarlijkse gasreductie van ruim 74.900 m3 per jaar en een jaarlijkse vermindering van de CO2-uitstoot met meer dan 156.000 kg.De energetische werkzaamheden bestaan uit meer isolatiemateriaal in de gebouwschil zoals het dak en de gevels. Al het enkel en dubbel glas in de woning, portiek en het trappenhuis wordt vervangen door HR++ glas. Onder de ramen van het balkon komen geïsoleerde panelen. In plaats van het oude ventilatiesysteem komt een nieuw, vraaggestuurd ventilatiesysteem waarbij de woning geventileerd wordt op basis van de binnenluchtkwaliteit (CO2-gehalte en percentage relatieve luchtvochtigheid). Op het geïsoleerde dak komen vier zonnepanelen per huishouden.Digitalisering versnelt verduurzamingsopgave

BAM Wonen heeft de woningindelingen ingescand met smartphones. De scans leveren 3d-modellen op die zowel de voorbereiding als productie versnellen. Maatvoering van nieuwe kozijnen en effecten van nieuw leidingverloop zijn bijvoorbeeld al tijdens planvoorbereiding van het project bekend. Tijdens de bouw verduidelijken de scans en 3d-modellen afwijkingen op woningniveau aan het uitvoeringsteam zodat de realisatie vlotter verloopt.Grootschalig onderhoud en vernieuwing

De wooncomplexen in Haarlem ondergaan zowel een energetische als een esthetische upgrade. Het grootschalig onderhoud dat gelijktijdig met de verduurzaming wordt uitgevoerd, omvat onder meer het vervangen van alle voordeuren en bergingsdeuren, het schilderen van kozijnen en het schilderen van portiekdeuren. De gevels ondergaan voegwerk- en metselwerkherstel en reiniging; en de gevels worden gehydrofobeerd. BAM Wonen herstelt al het betonwerk van balkonvloeren en portiekvloeren. Daarnaast worden de portiekvloeren voorzien van een coating. Elk portiek krijgt nieuwe postkasten en een bellentableau inclusief video-intercominstallatie. De portiekdeuren krijgen automatische deurdrangers en de trappenhuizen worden opgeknapt, waarbij de lambrisering en balustrades worden geschilderd. Tot slot krijgen zowel het portiek, trappenhuis als de bergingsgangen led-verlichting. Zo ontstaat een vernieuwde en eigentijdse uitstraling voor de flats.

Deel op social media