BAM Wonen verduurzaamt 85 huurwoningen in Baarn in opdracht van CBRE Investment Management

BAM Wonen verduurzaamt 85 huurwoningen in Baarn in opdracht van CBRE Investment Management

Bron: Persbericht CBRE Investment Management - 15 maart 2022

 

BAM Wonen is gestart met de verduurzaming van 85 verhuurde drie- en vierkamer eengezinswoningen in Eemdal-Zuid in Baarn in opdracht van CBRE Investment Management. De woningen maken deel uit van het CBRE Dutch Residential Fund.

 

Nadat 78% van de bewoners instemde met de verduurzaming ten behoeve van meer wooncomfort en minder energieverbruik, is BAM Wonen gestart met de uitvoering van de verduurzamings- en renovatiewerkzaamheden. Naar verwachting worden de werkzaamheden – verbeterde isolatie en ventilatie - in het najaar van 2022 afgerond. Gemiddeld maken de woningen uit 1986 een energiesprong van energielabel D/C naar label A/A+. De CO2-uitstoot wordt verlaagd naar ongeveer 77.000 kg per jaar en de verwachte gasreductie is circa 41.000 m3 per jaar wat zal leiden tot een gemiddelde besparing op de energienota van bewoners van ongeveer EUR 1.000,- per woning per jaar.

De verduurzaming van de woningen is onderdeel van de duurzaamheidstrategie van CBRE Investment Management die gericht is op een woningportefeuille met een lage energievraag en de toepassing van hernieuwbare energie, circulariteit en biodiversiteit. CBRE Investment Management streeft naar een CO-neutrale woningportefeuille in 2040. De dominante positie van duurzaamheid in de strategie komt onder meer tot uitdrukking in de jarenlange toppositie –sinds 2012 - van het CBRE Dutch Residential Fund in de onafhankelijke Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB).

2

Verduurzaming en kwaliteitsverhoging

Alle 85 woningen worden voorzien van zonnepanelen, dak- en gevelisolatie, nieuw HR++-glas, geïsoleerde voor- en achterdeuren en vernieuwing van het verwarmings- en ventilatiesysteem. Ten behoeve van het verhogen van de kwaliteit van de woningen wordt ook uitgebreid onderhoudswerk uitgevoerd. Alle dakpannen, dakgoten, regenpijpen en daktrimmen worden vervangen. Het lood rondom de schoorstenen en bij alle kozijnen wordt vervangen, waar nodig worden voegen hersteld en dilatatievoegen vervangen, het metselwerk wordt gereinigd en de luifels bij de voordeuren worden opnieuw gecoat. Alle bergingen worden voorzien van nieuwe dakbedekking en 18 bewoners hebben aangegeven gebruik te willen maken van de mogelijkheid tot het plaatsen van een extra, geïsoleerde dakkapel.

Milieuverantwoordelijk renoveren

De renovatie door BAM Wonen wordt zoveel mogelijk circulair en natuurinclusief uitgevoerd. Jasper Blanken, directeur Renovatie Concepten van BAM Wonen zegt hierover: “Verregaande isolatie en nieuwe installaties zijn belangrijk om het energieverbruik en de CO-uitstoot van bestaande woningen te verlagen. Maar dit kan er ook toe leiden dat verblijfplaatsen van bepaalde diersoorten, zoals mussen, gierzwaluwen en vleermuizen, verdwijnen. Daarom vergroten wij onze inzet op circulair en natuurinclusief verduurzamen zodat we niet alleen de impact op het milieu verkleinen maar ook een positieve impact realiseren op de leefomgeving. Ook in dit project plaatsen wij daarom extra nest- en verblijfkasten ter bescherming van de natuur.”

2

De inzet op circulariteit omvat onder andere recycling en upcycling op de bouwplaats, de organisatie van een speciale ‘opruimdag’ voor overtollige huisraad in samenwerking met de lokale Kringloopwinkel en circulaire verwerking van de sloten en het hardhout uit de voor- en achterdeuren.

 

Deel op social media