Nieuwbouw aan de Omloop/Laan van Chartroise weer een stap verder

Nieuwbouw aan de Omloop/Laan van Chartroise weer een stap verder

Bron: persbericht Mitros dd 8 maart 2022

Vorige week werden de laatste bewoners van het tweede deelgebied aan de Omloop/Laan van Chartroise uitgeplaatst. Daarmee wordt deelgebied 2 van dit sloop/nieuwbouwproject klaargemaakt voor sloop. Maar voordat het zover is, konden omwonenden van dit deelgebied afgelopen weekend op jacht om achtergebleven planten en struiken uit de tuinen te roven.

Succesvolle Struikroversdag

Afgelopen zaterdag werd er een Struikroversdag georganiseerd door woningcorporatie Mitros en BAM Wonen in samenwerking met Stichting Struikrovers. Omwonenden van deelgebied 2 konden, bewapend met schop en kruiwagen, planten en struiken uit de tuinen ‘roven’. Op deze manier krijgen achtergebleven planten een tweede kans in de tuin van buurtbewoners. “Het is een laagdrempelige en duurzame manier om buurtbewoners te mobiliseren en daarmee goed groen te behouden’, aldus Eelco Ijtsma, projectmanager bij Mitros. Stichting Struikroven was aanwezig om de ‘rovers’ te begeleiden in hun plantenkeuze en het op de juiste manier herplanten van struik of plant.

Eén van de bewoners komt niet voor haar eigen tuin. “Ik ‘roof’ hier vooral voor de Kloostertuin, dat ligt bij gezondheidscentrum Ondiep. Ik heb al een schoenlappersplant, wat varens en een dagkoekoeksbloem meegenomen. Ik heb ook nog wat plantjes meegenomen waarvan ik eigenlijk niet weet wat het is. Ik laat me verrassen. Hier word ik zo blij van. Oh en deze gouden bollen heb ik ook gevonden.”

Ook bewoner Remko doet fanatiek mee met zijn kind. “Wij wonen hier om de hoek op de Anton Geesinkstraat en hebben een prachtige voor- en achtertuin. Deze Toscaanse jasmijn heb ik samen met Rijk uitgegraven. De struik stond hier in de schaduw, maar krijgt bij ons een mooi plekje in de zon.” De initiatiefnemers kijken terug op een geslaagde dag.

Klaar voor de sloop

Na deze dag maakt BAM Wonen het deelgebied, grenzend aan de Vijgenboomstraat, gereed voor de sloop. “Dat doen we op een duurzame manier. Onderdelen die nog geschikt zijn voor hergebruik halen we eerst weg. Pas daarna gaat de sloophamer erin”, licht Theo Boode, projectmanager bij BAM Wonen toe. Naar verwachting zijn de sloopwerkzaamheden voor deelgebied 2 in november gereed. Bewoners kunnen de voortgang van dit deelgebied volgen via de BouwApp. Ook kunnen bewoners via de app melding maken van bijvoorbeeld bouwoverlast.

Ook in het nieuwe plan wordt veel groen in de tuinen aangebracht. De binnentuin wordt voor de bewoners een collectieve groene oase, waar via wadi’s het regenwater wordt opgenomen in de ondergrond, maar waar ook ruimte is om te spelen en elkaar te ontmoeten.

Meer weten over het project de Omloop/Laan van Chartroise?

Aan de Omloop/Laan van Chartroise maken 168 verouderde woningen plaats voor 285 nieuwe woningen. Het project bestaat uit vier deelgebieden en omvat zowel sociale huur als middenhuur. Er komt een gevarieerd woningaanbod van twee- en driekamerappartementen, eengezinswoningen en maisonnettes voor een brede doelgroep. Kijk op website www.mitros.nl/omloop voor meer informatie over dit project.  

Deel op social media