Casade en BAM Wonen verduurzamen 104 sociale huurwoningen in Waalwijk

Casade en BAM Wonen verduurzamen 104 sociale huurwoningen in Waalwijk

Wooncorporatie Casade en BAM Wonen verduurzamen 104 sociale huurwoningen in de wijk Laageinde in Waalwijk. Het gaat om eengezinswoningen uit begin jaren zestig. Dankzij verbeterde isolatie en ventilatie gaan de woningen van gemiddeld energielabel C naar label A. De verduurzaming resulteert in een gasreductie van circa 65.520 m3 per jaar en reduceert de jaarlijkse CO2-uitstoot met 207.792 kilogram. Voor de bewoners betekent de verduurzaming meer wooncomfort, een lager energieverbruik en een nieuw straatbeeld. BAM Wonen start half april met het uitvoeren van de werkzaamheden en de oplevering staat gepland voor komend najaar.

Werkzaamheden

BAM Wonen verricht voor alle 104 woningen werkzaamheden aan het dak, gevels, vloer en installaties. De dakpannen en schoorstenen worden vervangen door geïsoleerde stalen dakplaten en metalen schoorstenen. Alle woningen krijgen acht zonnepanelen aan de zonkant. Ook worden nieuwe regenpijpen, nieuwe dakgoten en voorzieningen voor vogels en vleermuizen geplaatst. Alle gevels en kruipruimtes worden voorzien van isolatiemateriaal. De gevels krijgen herstel van voeg- en metselwerk, gevelreiniging en een beschermlaag. BAM Wonen plaatst nieuwe kunststof kozijnen met triple glas. Bij 88 woningen wordt het houten voordeurkozijn geschilderd en voorzien van een geïsoleerde houten voordeur. Zestien woningen krijgen een nieuwe kunststof voordeur in een nieuw kunststof kozijn. Tot slot krijgt elke woningentree een armatuur met led-verlichting.

Duurzame installatie

Installatietechnisch omvat de verduurzaming het plaatsten van een CO2-gestuurd ventilatiesysteem met warmteterugwinning en het vervangen van de huidige radiatoren. Voortaan kan de huidige cv-ketel, die momenteel nog niet aan vervanging toe is, de woning energiezuiniger met ‘middentemperatuur’ verwarmen. De nieuwe radiatoren zijn toekomstbestendig. Zodra de ketels vervangen moeten worden, kunnen de woningen gasloos gemaakt worden met behulp van bijvoorbeeld een warmtepomp. BAM Wonen bereidt de nieuwe groepenkast voor zodat bewoners eenvoudig kunnen overstappen op elektrisch koken.

Ontwerp

Het project in Waalwijk kent drie woningvariaties. Wenink Holtkamp ontwierp de drie varianten voor een vernieuwde en frisse uitstraling van de woningen in de wijk Laageinde. Het nieuwe ontwerp voor zestien woningen aan de Professor Nolenslaan kenmerkt zich door mos en sedum op het nieuwe dak en groene klimplanten op de kopgevels. In het nieuwe ontwerp voor de overige 88 woningen komt een luifel boven de nieuwe houten voordeur en krijgt een deel van de woningen (21) ook een pergola met groene klimplanten. Deze 88 woningen bevinden zich aan de Meester Kappeyne van de Coppellostraat, Doctor de Visserstraat, Domela Nieuwenhuisstraat, Fransen van de Puttestraat, Meester Sprenger van Eykstraat, Meester van Maanenstraat en Ingenieur Lelystraat. 

Deel op social media