Kennemer Wonen en BAM Wonen starten verduurzaming 58 sociale huurwoningen in Egmond aan Zee

Kennemer Wonen en BAM Wonen starten verduurzaming 58 sociale huurwoningen in Egmond aan Zee

Als onderdeel van het samenwerkingsverband de Noord-Hollandse Duurzaamheidscoalitie (NHDC) starten woningcorporatie Kennemer Wonen en BAM Wonen met het verduurzamen van 58 sociale huurwoningen aan de Kennedyboulevard in Egmond aan Zee. Dit is het eerste project van de 1.100 huurwoningen die Kennemer Wonen in de periode van 2022 tot 2025 gaat verduurzamen. De portieketagewoningen zijn verdeeld over twee wooncomplexen uit de jaren zestig en zijn prachtig gesitueerd. De bewoners hebben meegedacht over onder andere de kleurstelling en ingestemd met het verduurzamingsplan. BAM Wonen verwacht het geheel in juli 2022 op te leveren.

Krista Walter, directeur-bestuurder van Kennemer Wonen: ‘Naast het bouwen van meer sociale huurwoningen heeft Kennemer Wonen een grote opgave om haar bestaande woningbezit verder te verduurzamen. Het vermindert CO2-reductie, verbetert het wooncomfort en helpt bij het verminderen van de energielasten voor onze huurders. De Kennedyboulevard is het eerste project dat wij samen met aannemers BAM Wonen en Bouwbedrijf Coen Hagedoorn vanaf 2022 tot 2025 gaan aanpakken. Wij kijken uit naar een prettige samenwerking om het wooncomfort te vergroten en wonen betaalbaar te houden voor onze huurders.’

‘Dat de acht woningcorporaties zich in NHDC verenigd hebben om gezamenlijk de verduurzaming van hun portefeuille aan te pakken, was een mooie stap voorwaarts. BAM Wonen is hierbij geselecteerd als partner voor de portieketageflats. Wij zijn blij met deze samenwerking en de start van het eerste project in opdracht van Kennemer Wonen in Egmond aan Zee', aldus Véronique Leenhouwers, directeur Noordwest bij BAM Wonen.

In NHDC werken acht woningcorporaties samen om hun bestaande woningvoorraad sneller, innovatiever en tegen lagere kosten te verduurzamen. In juni 2021 tekenden betrokken partijen de raamovereenkomsten. NHDC verduurzaamt de komende vijf jaar circa 2.000 huurwoningen waarvan 1.000 portieketagewoningen en bereidt ze voor op aardgasvrij verwarmen. Hiervoor heeft BAM Wonen een conceptuele en digitale aanpak die het versneld engineeren en uitvoeren van portieketagewoningen mogelijk maakt. In Egmond aan Zee start het eerste verduurzamingsproject uit dit samenwerkingsverband.

Aardgasvrij-ready

Met betere ventilatie en isolatie gaan de woningen van een gemiddeld energielabel C/D naar minimaal het zeer zuinige energielabel A. De verduurzaming resulteert in een jaarlijkse gasreductie van 16.000 m3 per jaar en een jaarlijkse vermindering van de CO2-uitstoot met 28.400 kg. Met deze maatregelen zijn de wooncomplexen gereed om in de nabije toekomst over te stappen op aardgasvrij verwarmen.

De energetische werkzaamheden bestaan onder andere uit meer isolatiemateriaal in de gevels aan de voorzijde, balkonzijde en kopgevel. Ook tegen de bergingsplafonds komt isolatiemateriaal. Elke woning krijgt een nieuwe, geïsoleerde voor- en balkondeur. Onder de ramen van het balkon komen geïsoleerde panelen. Al het huidige enkel en dubbel glas in de woning, het portiek en trappenhuis wordt vervangen door HR++ glas. Daarbij worden ook draai- en klepramen vernieuwd. In plaats van het oude ventilatiesysteem komt een nieuw, vraaggestuurd ventilatiesysteem waarbij de woning geventileerd wordt op basis van de binnenluchtkwaliteit (CO2-gehalte en percentage relatieve luchtvochtigheid).

Nieuwe kleurstelling naar bewonerskeuze

De wooncomplexen aan de Kennedyboulevard ondergaan zowel een energetische als een esthetische upgrade. Naar een ontwerp van BAM Advies & Engineering ontstaat een eigentijdse uitstraling. De bewoners kregen hierbij keuze in de nieuwe kleurstelling en kozen voor de variant waarbij de draaiende delen en gevelpanelen een antraciet tint krijgen. Het onderhoud dat gelijktijdig met de verduurzaming wordt uitgevoerd, omvat onder meer het schilderen van de gevelkozijnen en het vervangen van balkonhekken waarbij de oude, gele panelen plaatsmaken voor mat glas. BAM Wonen herstelt al het betonwerk van balkonvloeren, de loopbrug en de hellingbaan. Het betonwerk van de balkons en in het trappenhuis wordt daarna geschilderd. De gevels ondergaan voegwerkherstel en reiniging en de gevels worden gehydrofobeerd (waterafstotend gemaakt). In het trappenhuis worden trapleuningen en spijlen geschilderd. Zowel het trappenhuis als de bergingsgangen krijgen led-verlichting. Het portiekkozijn krijgt nieuwe postkasten en een bellentableau inclusief video-intercominstallatie.

Deel op social media