Minister Hugo de Jonge bezoekt Waalwijkse projecten van Casade

Minister Hugo de Jonge bezoekt Waalwijkse projecten van Casade

Bron: persbericht Casade dd 15 mei 2022

Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge kreeg maandag een rondleiding bij twee woningverbeteringsprojecten in de Waalwijkse wijk Laageinde. Hij sprak daar met Casade-bestuurder Roel van Gurp en met bewoners uit de straat. Vanuit het thema ‘duurzaamheid in Brabant’ wilde Casade de minister laten zien waar haar werk om draait. 

Hij bezocht hierbij onder andere het verduurzamingsproject in de wijk Laageinde dat we uitvoeren voor Casade. Dit project is onderdeel van nauwe ketensamenwerking met Casade. BAM Wonen, Caspar de Haan en Zwaluwe Bouw hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend met Casade voor de verduurzaming van ca. 2.000 woningen in de komende vijf jaar.

Duurzame woningen in Laageinde 
Minister De Jonge nam een kijkje in de Dr. Kortenhorststraat (aannemer Zwaluwe Bouw) en de Meester van Maanenstraat (aannemer BAM Wonen). In tien straten in Laageinde worden in totaal 130 woningen energiezuinig gemaakt met verschillende maatregelen, zoals gevel- en vloerisolatie, een nieuw geïsoleerd dak en een automatisch ventilatiesysteem. De bewoners blijven tijdens de verbouwing in het huis wonen, wat soms best ingrijpend kan zijn. De minister sprak met enkele huurders en projectteamleden van Casade, die de bewoners intensief begeleiden bij zo'n traject. Een bewoner vertelt: “Al direct na de vloerisolatie merkte ik meer comfort. Nu is er totaal geen tocht meer in huis en ook het geluid van buiten horen we niet meer. Ik ben heel blij met de verbeteringen.” 

 

Trots en dilemma's 

“We investeren 60 miljoen per jaar in nieuwbouw en het duurzamer maken van onze bestaande woningen”, vertelt Karin Priem-Mens, manager Vastgoed bij Casade. “We werken hard aan het wooncomfort van onze huurders en doen onze bijdrage aan een duurzamere wereld. En we zijn trots op onze projecten, maar ervaren ook dilemma's in de uitvoering ervan. Dat wilden we graag met de minister bespreken.” Voorbeelden van zulke dilemma's zijn de regels vanuit de Wet natuurbescherming bij (ver)bouwen, de beschikbaarheid van netbeheerder Enexis en tekorten aan materiaal en personeel. “Juist in deze tijd van energie-armoede onder de huurders en oplopende bouwkosten is het belangrijk met elkaar in gesprek te gaan.”   



Minister De Jonge gaf na afloop van de rondleiding aan dat hij de complexiteit van de planning zou meenemen: “Ik wist niet dat de planningen van zoveel partijen op elkaar moeten passen en aansluiten.” Hij doelt hiermee op het betrekken van huurders, levering van materialen, de planning van gemeenten, de Wet natuurbescherming, Enexis, de aannemers en woningcorporaties zelf. 

 

Casade-bestuurder Roel van Gurp: “Wij doen ons werk natuurlijk voor onze huurders. We hopen dat de minister alles op alles zet om woningcorporaties daarbij te steunen en belemmeringen uit de weg te ruimen. Met duidelijk en passend overheidsbeleid. Zodat wij ons werk voor onze huurders nog beter kunnen doen.” 

Meer info over de huige 104 woningen die we voor Casade verduurzamen in Waalwijk.

Deel op social media