Woningcorporatie Portaal en BAM Wonen verduurzamen 116 sociale huurwoningen in Overvecht in Utrecht

Woningcorporatie Portaal en BAM Wonen verduurzamen 116 sociale huurwoningen in Overvecht in Utrecht

In opdracht van woningcorporatie Portaal is BAM Wonen gestart met het verduurzamen van 116 sociale huurwoningen aan de Ibisdreef in de Utrechtse wijk Overvecht. Meer dan 80% van de bewoners heeft ingestemd met het plan om hun portiekflat uit eind jaren zestig energiezuiniger en gasloos te maken. De verduurzaming resulteert in een gasbesparing van zo’n 47.000 m3 per jaar en reduceert de CO2-uitstoot met circa 102.260 kilogram per jaar. Het project maakt deel uit van de ketensamenwerking tussen Portaal en BAM Wonen. De oplevering van deze flat aan de Ibisdreef staat gepland voor zomer 2023.

Voor BAM Wonen is dit het tweede project als partner in de ketensamenwerking met Portaal voor hoogbouwflats in de wijk Overvecht in Utrecht. Doelstelling van Portaal is om sociale huurwoningen te verduurzamen naar label A waarbij de warmtevraag gemiddeld onder de 160 kWh/m2 is. Om daarmee de flats toekomstbestendig en onderhoudsvriendelijk te maken voor een nieuwe verwachte exploitatieduur van veertig jaar. De continuïteit in samenwerking maakt het mogelijk deze doelstellingen efficiënt en op een leuke manier te realiseren.

Petri Bosch, senior projectmanager bij Portaal: ‘Dit project is onderdeel van een trein. Dat betekent dat we alle projecten achter elkaar in een soort van trein renoveren. Zodra de Nigerdreef klaar was, konden we direct starten met de Ibisdreef. We gebruiken drie jaar dezelfde bouwplaats.’

 

Verbeteren wooncomfort en betaalbaarheid woningen

Met betere isolatie en ventilatie presteren de woningen na de verduurzaming energiezuiniger. De woningen gaan van energielabel C, D, E of G naar een label A of A+. Bewoners merken dit in meer wooncomfort en een lager energieverbruik om de woning te verwarmen.

‘De grootste winst voor bewoners is dat ze veel energie gaan besparen. Een groot voordeel voor hun wooncomfort is dat het na de verduurzaming minder tocht in huis. Ook omdat we speciale ventilatieroosters toepassen voor hoogbouwflats’, aldus Edwin van den Hengel, projectmanager Renovatie Concepten bij BAM Wonen.

De energetische werkzaamheden bestaan uit het vervangen van bestaande houten kozijnen door kunststof kozijnen met zelfregelende susroosters en HR++ glas. Alle woningen krijgen een individueel CO2-gestuurd ventilatiesysteem. De woningvloeren en de buitenzijde van de voor- en achtergevels worden geïsoleerd evenals het nieuwe metselwerk aan de kopgevels.

Gasloos

De flats in Overvecht zijn aangesloten op stadswarmte. Bij de verduurzaming kiest Portaal ervoor de woningen gasloos te maken. Tijdens de verduurzaming krijgen alle woningen een nieuwe keuken met inductiekookplaat of inductiefornuis inclusief nieuwe pannenset. Ook alle toiletten worden vernieuwd. Wanneer badkamers verouderd zijn, vervangt BAM Wonen deze ook.

Esthetische upgrade

Naar een ontwerp van architect Frank Stedehouder van Mex Architects krijgt de flat een esthetische upgrade. Daartoe worden onder meer op de kopgevels de betonnen grindplaten vervangen door metselwerk in wildverband en worden alle balkonhekken vernieuwd. In combinatie met de andere kleurstelling van de nieuwe kozijnen en de geïsoleerde borstwering ontstaat een eigentijdse uitstraling voor de flat. De bestaande entree wordt vergroot en krijgt een trap inclusief fietsgleuf naar de bergingen. Er komt nieuw tegelwerk op vloeren en wanden. Het bel- en postkasttableau wordt vernieuwd. Aan de achterzijde van het gebouw komt een nieuwe entree die toegang geeft tot de aangepaste liftinstallatie. Voortaan geeft de lift toegang tot de begane grond. Bovendien is met deze tweede entree het park aan de achterzijde vanuit de flat toegankelijk.

Overlastbeperkende uitvoering

BAM Wonen en Portaal stellen samen alles in het werk om overlast voor de bewoners te beperken. Tijdens de realisatie van de nieuwe keukens, toiletten en badkamers stelt Portaal een logeerwoning ter beschikking waar bewoners kunnen verblijven gedurende de uitvoering van deze werkzaamheden in hun woning. De energetische werkzaamheden verricht BAM Wonen wel in bewoonde staat. Deze aanpak hebben BAM Wonen en Portaal ook toegepast bij de vergelijkbare verduurzaming van de hoogbouwflat aan de naastgelegen Nigerdreef. Bewoners waarderen hier onder meer de korte periode van uithuizen en de persoonlijke aandacht van het uitvoeringsteam.

Deel op social media