Bouw 35 sociale huurappartementen De Waart startsein voor WoonST

Bouw 35 sociale huurappartementen De Waart startsein voor WoonST

(bericht Woonpartners) Op 29 september werd door Woonpartners, gemeente Helmond en BAM Wonen onder een strakblauwe hemel het startsein gegeven voor de bouw van 35 sociale huurappartementen op de hoek van Torenstraat en De Waart. In de zomer van 2023 kunnen hier de nieuwe huurders van alle leeftijden in de fraaie één- tot tweepersoons appartementen trekken.

Niets bijzonders zou je misschien denken, want Woonpartners bouwt veel meer. Toch was juist deze bouwstart uniek te noemen. Want deze 35 nieuwbouwappartementen zijn het allereerste WoonST-project in Helmond.

 

WoonST

WoonST is een unieke samenwerking tussen 13 corporaties en negen gemeenten in het Stedelijk Gebied Eindhoven, die samen een gestandaardiseerde sociale huurwoning en -appartement hebben ontwikkeld. Basiswoningen die door Heijmans en BAM Wonen in opdracht van deze corporaties de komende jaren gebouwd gaan worden. Energiezuinige woningen ook die ondanks hun basisgelijkenis wél allerlei verschijningsvormen gaan krijgen. Doordat er gestandaardiseerd wordt kunnen de woningen betaalbaarder en sneller gerealiseerd worden. Want door de standaardisatie kunnen de doorlooptijden voor de ontwikkeling, de vergunningen en de bouw sterk worden verkort.

 

Samenwerking

De sprekers hadden bij de bouwstart ieder hun eigen invalshoek, maar deelden nadrukkelijk het enthousiasme. Wethouder Gaby van den Waardenburg plaatste de nieuwbouw in het bredere kader van de upgrade van de gehele wijk, inclusief een nieuw park. Ze ziet een verdichting van de bouw in het centrum ontstaan, die ze toejuicht.

Peter Poell, directeur van BAM Wonen, dat alle appartementen binnen WoonST gaat realiseren, gaf een inkijk in de bouwstroom die gerealiseerd is, om deze vorm van bouwen tegen deze prijs mogelijk te maken. Hij beschreef een veel fabrieksmatiger proces waarbij woningen op de bouwplaats geassembleerd gaan worden. Een nieuwe manier van werken die de toekomst heeft.

Bas Sievers tenslotte, sprak hier niet alleen als directeur-bestuurder van Woonpartners, maar ook als WoonST-woordvoerder namens de 13 woningcorporaties. Hij gaf aan dat hij in WoonST een antwoord ziet op de stijgende bouwkosten en de enorme vraag naar woningen. Ook sprak hij een woord van dank uit aan de Gemeente en BAM, waarbij hij expliciet zijn waardering uitsprak voor de vernieuwingsdrang waarmee BAM in WoonST is gestapt.


Het bouwbord dat werd onthuld liet zien wat er op de hoek van Torenstraat en De Waart gerealiseerd gaat worden. Vanaf maandag gaat de bouw beginnen. Gas erop, zouden we haast zeggen, ware het niet dat de woningen helemaal geen gasaansluiting krijgen.  

Deel op social media