BAM Wonen levert 178 energiezuinige sociale huurwoningen in Utrecht Leidsche Rijn op aan Portaal en Woonin

BAM Wonen levert 178 energiezuinige sociale huurwoningen in Utrecht Leidsche Rijn op aan Portaal en Woonin

In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn Centrum zijn 178 energiezuinige sociale huurwoningen opgeleverd. BAM Wonen bouwde dit gemengd wooncomplex in opdracht van Portaal en Woonin. De eerste huurders kregen vandaag de sleutel. In februari worden nog circa 30 woningen van Woonin opgeleverd.

Gemengd wonen

Het gemengd wooncomplex met 96 woningen van Portaal en 82 woningen van Woonin heeft de naam Tango. ‘It takes two to tango’ dat wil zeggen dat men samen woont en dingen samen doet zodat iedereen zich hier thuis voelt. In een gemengd wooncomplex wonen huurders van Portaal en Woonin samen met mensen afkomstig uit de maatschappelijke opvang. Dit zijn bijvoorbeeld gescheiden ouders die na hun scheiding geen woning meer hadden en in de maatschappelijke opvang verbleven. Zij krijgen de mogelijkheid om weer zelfstandig te wonen met ondersteuning van de Tussenvoorziening. De toewijzing ging op basis van inschrijftijd bij Woningnet maar de bewoners van Tango kiezen heel bewust voor deze manier van wonen. Er wordt namelijk wel wat verwacht van de bewoners. Het is de bedoeling dat bewoners contact onderhouden met elkaar en activiteiten samen ondernemen. Iedereen is lid van de woonvereniging en betaalt daar een bijdrage aan.

Gemeenschappelijke woonkamer, keuken en binnentuin

Het appartementencomplex ligt aan de Romestraat en het Vallettapad en het toekomstige Park Leeuwesteyn. Toekomstige bewoners hebben direct toegang tot het groen en uitzicht over het Berlijnplein. Er is een parkeergarage onder het gebouw en een fietsenstalling op de begane grond. Inge Oortgiesen, projectmanager bij Portaal: ‘In de bouw hebben we er bewust voor gekozen om een gemeenschappelijke woonkamer en keuken te realiseren. Boven de gemeenschappelijke woonkamer zitten de kantoren van de Tussenvoorziening en de beheerders van Portaal en Woonin. Er is een royale binnentuin waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten. De galerijen grenzen aan het binnenterrein waardoor je elkaar makkelijk tegenkomt en eenvoudig contact kan maken met elkaar. Onze ervaring is dat als er een sterke verbinding is in een buurt en iedereen naar elkaar omkijkt, het veel prettiger wonen is.’

Fouad Kartit wordt namens Woonin de allround beheerder van Tango. ‘Om dit woonconcept te laten slagen, is het belangrijk dat je dichtbij de huurders staat. Doordat ik vaak in het complex aanwezig ben, stappen bewoners makkelijker op me af. Gewoon voor een alledaags gesprek, maar ook voor persoonlijke gesprekken of het bespreken van woonzaken kloppen ze vaak bij mij aan. Samen met de collega beheerders van Portaal en de Tussenvoorziening zijn we bijna dagelijks aanwezig. We hebben ons eigen kantoor waar bewoners op een laagdrempelige manier binnen kunnen lopen. Op deze manier zeten we ons in voor een krachtige community.’

Duurzame woningen

De woningen voldoen aan de BENG-norm (Bijna Energie Neutraal Gebouw). Dat betekent dat de appartementen een hoogwaardig geïsoleerde gebouwschil hebben met triple beglazing. De woningen zijn gasloos. Het platte dak van het gebouw is voorzien van zonnepanelen. De zonnepanelen zijn rechtstreeks gekoppeld aan een specifiek appartement. Hierdoor heeft elk appartement eigen toegewezen panelen en profiteert ieder appartement direct van de opwekking van de panelen. De architecten zijn Bureau Van Eig en Zecc Architecten.

Deel op social media