Patrimonium Barendrecht en BAM Wonen realiseren 99 sociale huurwoningen Zeeheldenbuurt in Barendrecht

zeeheldenbuurt Patrimonium Flow

Voor de bouw van 99 sociale huurwoningen in het plan De Zeeheldenbuurt in Barendrecht tekenden Peter Manders, directeur-bestuurder Patrimonium Barendrecht en Wout van der Waal, directeur commercie Zuidwest BAM Wonen, de design & build overeenkomst. De nieuwbouw bestaat uit twee appartementengebouwen met 64 appartementen en 35 eengezinswoningen. De 35 eengezinswoningen worden uitgevoerd in Flow, het nieuwe houten woningconcept van BAM Wonen. Naar verwachting start de bouw in juni 2024.

Peter Manders: ‘Deze woningen bieden toekomst aan mensen die hier prettig kunnen wonen en hebben toekomst vanwege het duurzame karakter van de woningen, fijn dat dit hier gerealiseerd kan worden.’
‘Duurzaamheid en bewonerscomfort zijn belangrijke eisen vanuit Patrimonium. We zijn trots dat naast de energieneutrale levensloopvriendelijke appartementen, ons nieuwe duurzame houten woningconcept perfect bij hun hoge duurzaamheidseisen past’, aldus Wout van der Waal.

Levensloopvriendelijk en energieneutraal met comfortabel binnenklimaat
Het appartementengebouw heeft vier verdiepingen met in totaal 64 levensloopvriendelijke twee-, drie- en vierkamerappartementen. Alle appartementen hebben een balkon. Er worden parkeerplaatsen op eigen terrein gerealiseerd en door het levensloopvriendelijke karakter zijn de gebouwen geschikt voor alle doelgroepen. Het appartementengebouw wordt bijna energieneutraal. Elk appartement heeft een centraal verwarmingssysteem dat bestaat uit een warmtepomp met bodemlussen, PV-panelen op het dak, vloerverwarming en -koeling en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Dit zorgt voor een comfortabel binnenklimaat in de zomer en winter.  

Duurzame en toekomstbestendige houtbouw
De 35 eengezinswoningen worden gerealiseerd met Flow, het innovatieve houten woningconcept van BAM. Flow is de volgende stap in toekomstbestendig bouwen en bestaat uit duurzame, circulaire en betaalbare woningen. De houten woningen worden off-site in eigen fabriek gebouwd met zorgvuldig geselecteerde materialen. Het slimme basiscasco met een flexibele trapkern geeft ruime ontwerpvrijheid. Er is bewust gekozen voor de toepassing van biobased materialen. De kern van de woningen wordt gemaakt van cross laminated timber (CLT). Daken, wanden en vloeren worden gerealiseerd in houtskeletbouw. BAM Wonen geeft hiermee invulling aan BAM’s strategie ‘Building a sustainable tomorrow’ waarin duurzaamheid, digitalisering en industrialisering centraal staan.

Sloop nieuwbouw
De woningen in de Zeeheldenbuurt voldeden niet meer aan de huidige eisen. Van Groningen Sloopwerken heeft de woningen intussen gesloopt. De sloop van de woningen biedt Patrimonium de mogelijkheid om meer woningen terug te bouwen voor verschillende doelgroepen. De 99 woningen die gebouwd worden, zijn ontworpen door Steenhuis Bukman Architecten.

Convenant klimaatadaptief bouwen
De nieuwe appartementen en woningen staan in een autoluwe, parkachtige omgeving. De inrichting van het openbaar gebied wordt door de gemeente Barendrecht verzorgd en voldoet aan het Convenant klimaatadaptief bouwen met de provincie Zuid-Holland. Patrimonium Barendrecht verwacht de eerste woningen te verhuren in het eerste kwartaal van 2025.

Deel op social media