Woningcorporatie Portaal en BAM Wonen verduurzamen 58 sociale huurwoningen aan Haarlemmerhoutdreef in Utrecht

Haarlemmerhoutdreef Portaal Overvecht

Woningcorporatie Portaal en BAM Wonen verduurzamen opnieuw een hoogbouwflat in de Utrechtse wijk Overvecht. Deze maand starten de werkzaamheden voor de flat met 58 sociale huurwoningen aan de Haarlemmerhoutdreef. Van de bewoners ging 85% akkoord met het renovatievoorstel van Portaal om woningen energiezuinig en gasloos te maken. De verduurzaming betekent een gasreductie van 23.400 m3 en een CO2-reductie van 42.000 kilogram per jaar. BAM Wonen is gestart met de verduurzaming en de oplevering staat gepland voor april 2024.

Portaal en BAM Wonen verduurzamen in een ketensamenwerking de hoogbouwflats in Overvecht. De flat aan de Haarlemmerhoutdreef is het vierde project. De flats zijn eind jaren zestig gebouwd volgens hetzelfde bouwsysteem. Toch verschillen de flats onderling onder meer qua indeling en materiaalgebruik. Gelijktijdig met de energetische aanpassingen laat Portaal ook esthetische aanpassingen verrichten naar ontwerpen van Mex Architects. Daarbij wordt onder meer de entree vergroot en de liftinstallatie aangepast voor een aansluiting op de begane grond.

‘De flats hebben van oorsprong een sobere uitstraling die kenmerkend is voor die bouwperiode. Door het toepassen van nieuwe gevelkozijnen en gevelafwerkingen worden de gebouwen niet alleen verduurzaamd maar kunnen we ook de uitstraling vernieuwen. Met respect voor het oorspronkelijke ontwerp geven we de gebouwen een nieuwe impuls’, aldus Frank Stedehouder, architect bij Mex Architects.

Comfortabel gasloos wonen

Bij de verduurzaming brengt BAM Wonen veel isolatie aan. De kopgevels en vaste borstweringen onder de kozijnen krijgen een geïsoleerde afwerking. De voor- en achtergevel worden voorzien van nieuwe kozijnen en HR++ glas. De ventilatie in de woning wordt verbeterd met een individueel CO2-gestuurd ventilatiesysteem. De keuken krijgt een nieuw stroompunt voor elektrisch koken waarbij gastoestellen vervangen worden door een kookvoorziening op inductie. Bewoners krijgen en ervaren dankzij de maatregelen meer wooncomfort en een lager energieverbruik. Gemiddeld hebben de woningen nu een energielabel D. Na de verduurzaming is dit energielabel A+.

Versneld engineeren

BAM Wonen heeft met drones en smartphones de woningen gescand voor een vlot verloop van het project. De scans leveren 3D-modellen op die zowel de engineering en voorbereiding als de realisatie versnellen. De effecten van nieuw leidingverloop zijn bijvoorbeeld al tijdens planvoorbereiding van het project bekend. Tijdens de bouw laten scans en 3D-modellen eventuele afwijkingen op woningniveau aan het uitvoeringsteam zien, waardoor de realisatie vlotter verloopt. Dit is onderdeel van de BAM-strategie ‘building a sustainable tomorrow’, waarin duurzaamheid, digitalisering en industrialisering centraal staan.

Download hoge resolutie beelden

Deel op social media