Woonconcept en BAM Wonen verduurzamen sociale huurwoningen als eerst geheel volgens EPV 2.0

Steenwijk nul-op-de-meter Fits en EPV 2.0

In opdracht van woningcorporatie Woonconcept heeft BAM Wonen negentien sociale huurwoningen naar nul-op-de-meter (NOM) verduurzaamd en opgeleverd in Steenwijk. Met toepassing van de nieuwe productserie Fits zijn de woningen uit begin jaren zeventig maximaal verduurzaamd en zijn maatregelen toegepast die de biodiversiteit en circulariteit stimuleren. De energieneutrale woningen zijn als eerste project aangemeld voor de EPV 2.0, de vernieuwde Energieprestatievergoeding, en daarmee hebben Woonconcept en BAM Wonen de primeur in Nederland. 

Ruben Messak, projectmanager bij Woonconcept: ‘Het is heel fijn dat we op deze manier kunnen bijdragen aan stabiele en betaalbare woonlasten voor onze huurder. Met de mogelijkheden die de vernieuwde EPV-regeling ons biedt, kunnen we als corporatie sneller, meer bewoners helpen om hun woning te verduurzamen. Dit helpt ons om ons doel te bereiken: een energieneutrale woningportefeuille in 2050.’
‘Naast onze Fits-aanpak is er met EPV 2.0 een instapniveau bijgekomen voor partijen die niet in één keer alles willen verduurzamen aan een woning. Hierdoor kunnen we onze klanten al een gezonde businesscase bieden voor een standaardverduurzaming en een basis leggen voor een hoogwaardige verduurzaming naar nul-op-de-meter’, aldus Tom Stolker, commercieel manager bij BAM Wonen.

EPV 2.0 stimuleert duurzaamheid huursector

Deze vernieuwde regeling heeft als doel om EPV niet alleen toepasbaar te maken voor nul-op-de-meter (NOM) maar voor een breder scala aan woningtypologieën, waaronder hoogbouw. EPV 2.0 brengt daarmee aanzienlijke verbeteringen in het stimuleren van duurzaamheid in de huursector. EPV 2.0 wordt naar verwachting in de loop van 2023 geïmplementeerd, terwijl het recht op het vragen van een vergoeding blijft gehandhaafd voor woningen die vallen onder de EPV 1.0 regeling.

Passende oplossing

Voor de gelijkvloerse rijwoningen aan de Baltersstraat, Preistingestraat en Cueperstraat zocht Woonconcept een passende oplossing om de woningen energieneutraal te maken. BAM Wonen heeft haar nieuwe productserie Fits toegepast om de woningen uit begin jaren zeventig maximaal te verduurzamen naar nul-op-de-meter. Ook zijn maatregelen toegepast die de biodiversiteit en circulariteit stimuleren. Dit is onderdeel van de BAM-strategie ‘building a sustainable tomorrow’, waarin duurzaamheid, digitalisering en industrialisering centraal staan. BAM Wonen is in april gestart met de werkzaamheden en heeft de woningen inmiddels opgeleverd aan de bewoners. Om dit te vieren is samen met de bewoners een opleverfeest gevierd waarbij twee buitenbanken zijn onthuld en geplaatst in de wijk. De buitenbanken zijn gemaakt van hardhout uit de voor- en achterdeuren die uit de verduurzaamde woningen zijn gekomen. De banken bieden een ontmoetingspunt voor bewoners in de wijk.

Fits biedt passende oplossing voor verduurzaming naar energieneutraal

Met de productserie Fits biedt BAM Wonen keuze in hoogwaardige verduurzamingsoplossingen die opdrachtgevers kunnen combineren om woningen in één keer of in stappen gasloos en nul-op-de-meter (NOM) te maken. Woonconcept heeft de woningen in Steenwijk in één keer verduurzaamd naar NOM. De gekozen Fits bestaan uit zeer hoogwaardige spouwmuurisolatie, biobased kunststof kozijnen met triple glas, bodemisolatie met chips op de grond van de kruipruimte, warmtepomp met boilervat en warmte-terug-wininstallatie op zolder en een geïntegreerd groen- en zonnepanelendak. Dit totaalpakket maakt de woningen energieneutraal en gasloos. Voor de bewoners levert de verduurzaming naar NOM een comfortabele woning op met een gezond binnenklimaat. Voor betaalbare en gelijkblijvende woonlasten vraagt Woonconcept haar huurders om een energieprestatievergoeding (EPV).

Versterken biodiversiteit en circulariteit

Woonconcept en BAM Wonen hebben ook maatregelen toegepast die de biodiversiteit en circulariteit stimuleren. De achterzijden van de woningen hebben een groen dak. De sedumplanten vormen een klimaatadaptieve oplossing voor wateroverlast die tegelijkertijd bijdraagt aan kansen voor onder meer vlinders en vogels. Vanzelfsprekend heeft BAM Wonen zorg gedragen voor het hoogwaardig inzamelen en hergebruiken van bouwmateriaal dat vervangen wordt zoals hout, dakpannen, glas en kozijnen.

Deel op social media